Sutra se obilježava 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici 1991. godine prisegnule su postrojbe Zbora narodne garde. Od tadašnjih dragovoljaca do danas Hrvatska vojska razvila se u oružanu silu spremnu za najzahtjevnije zadaće. Pročitajte kako je tekao taj put.

Bio je to povijesni dan za Oružane snage. Prije 30 godina na stadionu u Kranjčevićevoj prisegnule su postrojbe Zbora narodne garde.

– Mi se nismo naoružavali i nećemo se naoružavati zbog osvajanja tuđih teritorija, ali ćemo se naoružati u svim potrebnim dimenzijama toliko koliko je potrebno da bismo obranili slobodu Republike Hrvatske, rekao je te ’91. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske.

U obranu domovine krenuli su gotovo goloruki.

– Nikoga ne napadamo, ne diramo, ali onaj tko nas napadne, mislim da neće dobro proći, poručio je Blago Zadro,zapovjednik obrane Vukovara, 1991.

U brojnim akcijama oslobađa pedalj po pedalj zemlje. I dolazi do krune – Oluje!

– Hrvatska vojska je jedna regionalna sila, ona je to dokazala. Ona je to pokazala kroz niz operacija, svaka operacija je za nju bila jedna pobjeda i na kraju sigurno mi smo pobjednici u ovom ratu, rekao je ’96. general pukovnik Ante Gotovina, glavni inspektor HV-a.

Oružane snage vrlo brzo su od dragovoljačkih odreda izrasle u vojsku spremnu za najzahtjevnije zadaće.

– To znači nemamo samo ratnika, nemamo samo časnika, nemamo samo sanitet, nemamo samo obavještajni sustav, nego sveukupan sustav Hrvatske vojske, rekao je ’96. Gojko Šušak, ministar obrane.

Nakon rata – čuvari mira.

U posljednje 22 godine gotovo 10 tisuća hrvatskih vojnika sudjelovalo je u 33 međunarodne mirovne misije. Trenutačno naša je vojska u njih 9 – od Zapadne Sahare do Afganistana.

– Daleko od kuće, obitelji, od domovine i od svih naših bližnjih, ali to je profesionalni posao, rekao je ’99. pukovnik Gordan Cvetnić, zapovjednik sektora Daku i zapovjednik prve hrvatske mirovne misije.

Hrvatska je 1. travnja 2009-te primljena u NATO savez. Iz SAD-a stiže obilna vojna pomoć. Kamioni, borbeni helikopteri i vozila.

Najveći izazov – modernizacija. MiG-ovima istječe rok uporabe, pa se traži nova eskadrila.

Mornaricu nam čine brodovi prosječne starosti 40 godina. Sliku bi trebala promijeniti izgradnja brodova u splitskom brodogradilištu. Omiš je prvi u nizu.

Okosnica vatrene moći kopnene vojske remontirani su tenkovi M84, Patrijina oklopna vozila i prije svega dobro osposobljeni i istrenirani vojnici.

– Vi možete imati tenkove, haubice, možete imati čuda, ali ako nemate čovjeka koji je odvažan, hrabar, koji je domoljub, patriota, koji je lojalan, odvažan, mislim da od te tehnike nema ni T, rekao je 2017. brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, 2017.

Koliko je Hrvatska vojska danas snažna, pokazuje na brojnim vježbama.

– Za nas ljude u odorama ta je vježba vrhunac vojne karijere, rekao je general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, 2018..

Hrvatski vojnik uz narod je u potresima, poplavama, požarima. Uvijek na prvoj crti.

Obnavljaju se vojarne, vojska se vratila u gradove. Ulaže se u znanje i nove tehnologije, pa je interes za nošenje odore hrvatskog vojnika sve veći.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!