Christian Schmidt, novoizabrani visoki predstavnik, u ekskluzivnoj izjavi za banjalučke “Nezavisne novine” istaknuo je da će osnova njegovog djelovanja u BiH biti da radi u suglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim dužnosnicima, građanima BiH i mladim ljudima.

“Najvažnije je da zemlju ispratimo na njenom izazovnom putu ka Europi”, naglasio je.

Dodao je da se raduje da ga je Upravni odbor, na prijedlog njemačke vlade, izabrao i dodijelio mu zadatak da bude nasljednik Valentina Inzka.

“Zahvalan sam Inzku na njegovom izvanrednom angažiranju u obavljanju funkcije visokog predstavnika na korist ljudi u BiH. Uvjeren sam da će besprijekorno obavljati svoj posao do 1. kolovoza 2021. godine. A što se tiče mojih izjava, stvar je dobre prakse da do preuzimanja funkcije ostanem suzdržan u davanju političkih izjava o BiH”, rekao je on za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) danas su prihvatili ostavku dosadašnjeg visokoig predstavnika Valentina Inzka koja stupa na snagu 1. kolovoza, te za novog visokog predstavnika imenovali Njemca Christiana Schmidta. Protiv je bio veleposlanik Rusije. Ovu odluku sada treba potvrditi Vijeće sigurnosti UN-a, gdje Rusija ima pravo veta. Hoće li ga upotrijebiti ili ne -ostaje vidjeti./HMS/

error: Content is protected !!