Akademik prof. dr. Asim Kurjak koji je proteklih dana tvrdio da nije bio mentor u izradi i obrani doktorske disertacije prof. dr Sebiji Izetbegović danas je demantirao vlastite tvrdnje.

U razgovoru za N1 kazao je da je bio mentor pri izradi doktorske disertacije prof. dr Sebiji Izetbegović. Kurjak je kazao kako treba odvojiti zbivanja u Zagrebu, od onih u Sarajevu. O Sarajevu ga, kaže, nitko nije pitao.

“Ja prihvaćam činjenicu da postoje zapisnici, da je pred nas četvoro ona branila doktorat, da je taj doktorat legalan i legitiman i da je to doktorat, ali u Sarajevu. Nikada ja nisam spomenuo Sarajevo, jer nije bilo u pitanju niti jednom. Ja sam govorio o doktoratu i postdiplomskom studiju, ali u Zagrebu”, rekao je Kurjak za N1.

Na koncu, Kurjak naglašava da razgovorom za N1 stavlja točku na priču o obrazovanju direktorice UKCS Sebije Izetbegović.

Podsjetimo, samo dan ranije, jučer ,dr. Kurjak oštro je u intervju “Avazu” demantirao navode da je bio mentor Sebiji Izetbegović na obrani doktorske disertacije u Sarajevu u travnju 2000. godine.

– Ona je bila 1994. godine kod nas u Zagrebu, a doktorat je branila šest godina kasnije. Ona je branila temu koja nije moja tema, laparoskopija – enteroskopija, ja se tim nikada nisam bavio. Bavio sam se patološkom trudnoćom, liječenjem nerođenog djeteta i ultrazvučnom dijagnostikom. To znači, nije iz mog područja. No, Sebija, kako sam pročitao, sada zahvaljuje meni, Sreći Šimiću, Stjepanu Skenderoviću i Sanji Kupešić – kazao je Kurjak.

Naglašava da su doktori Šimić i Skenderović mrtvi već dugo vremena, a da je doktorica Kupešić dekanica na fakultetu u Las Vegasu.

– S doktoricom Kupešić sam, također, razgovarao, ona isto pojma nema o tome. Ostajem samo ja da to potvrdim. To elegantno treba kazati da fakultet sarajevski, koji je osnivao ekipu za obranu, pokaže tko su članovi te komisije i zapisnik kako je prošla ta obrana, jer ja tu nisam uopće bio mentor. Moramo se vratiti i raščistiti jednu stvar, Sebija je u Zagrebu provela tri tjedna, prošetala i vratila se u Tursku. Nigdje nije bila registrirana, ni kao student ni kao specijalizant. To stalno tvrdim, kazao je Kurjak.

Što je zvala?

Ako je, kako kaže, bio mentor, neka mu dokažu rješenjem o doktoratu.

– Bio sam u 58 doktorata mentor, ja sa svim svojim sjećanjem mislim da nisam. I to sam rekao prije godinu njoj (Sebiji Izetbegović, op. a.) nakon emisije na N1. Tada sam rekao da joj nisam bio ni mentor niti je kod mene specijalizirala. Ali ona me nazvala i tvrdila: „Pa jeste, bili ste, piše.“ Ja kažem: „Seko zlato, neka piše šta piše, ali ja ponavljam, nisam ti bio mentor, to nije moje područje.“ Osim toga, zašto bih ja u Sarajevu bio mentor kada je u Sarajevu profesor Srećo Šimić bio svjetski stručnjak za laparoskopiju – konstatirao je Kurjak.

Sve je to krajnje mutno

Na novinarku konstataciju da još nema odgovora nadležnih institucija, kaže:

– Nema jer je to politički obojeno. Ona je dala naslovnu stranu doktorata. Ima tu i drugih objeda od one druge doktorice. Sve je to krajnje mutno i tražim da poštena i kompetentna i neutralna ekipa znanstvenika ispita sve dokumente i da to uradi Univerzitet u Sarajevu.

Mogu navoditi što hoće

Na podatak da se na naslovnici dokumenta o doktoratu iz travnja 2000. godine navodi njegovo ime, Kurjak odgovara:

– Mogu oni navoditi što hoće. Ona navodi u svojim dokumentima, tako je i pukla ova drama, da je specijalizirala ginekologiju kod profesora Kurjaka u Zagrebu i da je doktorat pravila, a da je deset ispita na postdiplomskom položila i molila sarajevski Medicinski fakultet da joj odobri još četiri. Kojih je to deset ispita? Gdje? Samo ih je kod mene mogla položiti – kazao je dr. Kurjak.

Nisam odgovoran za 30 godina

Kurjak kaže da je odgovoran za sve što se događalo u Zagrebu u vrijeme ratnih zbivanja.

– Odgovoran sam za porod 2.300 Bošnjakinja u Zagrebu, za edukaciju brojnih drugih mladih ljudi, odgovoran sam za dva doktorata koja su prije nekoliko dana objavljena, za sve sam to ja odgovoran. Ali nisam odgovoran za 30 godina rada Sebije Izetbegović u Klinici, od asistentice do direktorice, zaključio je dr. Kurjak.

Iz intervjua je jasno da je Kurjak govorio da nije bio mentor Sebiji Izetbegović na obrani njezine doktorske disertacije u Sarajevu, a ne zagrebu, jer spominje i ostale članove komisije pred kojima je ona branila doktorat. Zbog čega je odlučio pobiti vlastite tvrdnje ostaje nepoznanica.

/HMS/

error: Content is protected !!