Deveta sjednica ministara za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini na kojoj su razmatrane najaktualnije teme u vezi s pandemijom COVID-19 održana je danas.  Članovi konferencije razmotrili su trenutnu epidemiološku situaciju i utvrdili da je stanje izuzetno povoljno, posebice ima li se u vidu činjenica da je dvotjedni broj novozaraženih na 100.000 stanovnika pao ispod 75, što Bosnu i Hercegovinu svrstava u zemlje čiji državljani imaju olakšan prelazak granica.

Situaciju povoljnom čini i sve veći broj cijepljenih građana, odnosno činjenica da isporuke cjepiva Bosni i Hercegovini teku kontinuirano. Do sada je u BiH ušlo više od 500.000 doza cjepiva kroz COVAX i EU4HEALTH, donacije i direktnu nabavu. Najviše doza stiglo je iz COVAX, a očekuju se i nove isporuke, kao i informacije o nastavku isporuka tijekom ljeta i jeseni.

Značajne isporuke očekuju se i kroz mehanizam Europske unije, a u tijeku su i razgovori o mogućim državama unije koje su u mogućnosti da dio svojih cjepiva prodaju Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Izvor:pogled.ba