Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ga sve više brine plejada novih političara u Republici Srpskoj koji olako prihvaćaju konformizam koji se nudi na neke ideje koje su unitarno centralističke u BiH.

Dodik je rekao da takvih ima u svim strankama, pa i u njegovoj, ali da linija obrane mora biti izgradnja nove generacije političara koji će imati čvrst stav i podršku naroda.

“Republika će ostati koliko naši ljudi budu stajali iza jake političke koncepcije koja ide za tim da čuva Republiku Srpsku”, istaknuo je Dodik na tribini “Izvorni Dayton ili mirni razlaz” u Beogradu.

On smatra da je to opasna matrica, koja pravi problem situaciji i položaju Republike Srpske.

“Čuvao sam je 25 godina. Mislim da će se definitvno njen položaj riješiti u narednih deset godina i ispravno je da postane neovisna i da se kao takva udruži sa Srbijom u nekom dogovorenom obliku. Granice nije potrebno mijenjati, ima entitetska koja je međunarodno potvrđena i priznata”, rekao je Dodik.

On je dodao da, kada je riječ o Brčko distriktu, supervizija nema razloga da se održava do danas, ali da tamo Amerikanci hoće pitati.

Dodik je rekao i kako vapi da dođe Schmidt da ga pita što hoće, te napomenuo da ga je već u telefonskom razgovoru pitao zašto mu na kraju karijere treba da se ovdje blamira.

“Oni nas ignoriraju, a bave se nama”, rekao je Dodik i spomenuo Veliku Britaniju koja traži način da se pozicionira ovdje, iako više nije ni članica EU.

Britanci, smatra Dodik, ne čine ništa drugo već samo hoće da usložne situaciju u regiji i da se vraćaju, ali njih treba izbjeći.

On je istakao i da je u BiH ključni problem odnos muslimana i Hrvata, te kako je mirni razlaz dobar da pojača pregovaračku poziciju.

Dodik je rekao da će srpska strana formirati pregovarački tim, obavještavati Federaciju BiH, pozivati na sastanke kako bi ostao trag da su Srbi htjeli razgovarati ali oni nisu.

On je i kada je riječ o nekim projektima rekao kako Federaciji smeta izgradnja hidroelektrane Buk Bijela, a izdala je više od 400 koncesionih rješenja na svom prostoru.

/Srna/HMS/