Hrvatski narodni sabor ističe zadovoljstvo i pozdravlja ostavku Valentina Inzka i imenovanje Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, što je danas potvrđeno na Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira, javlja Hrvatski Medijski Servis.

-Politički dijalog i kompromis moraju biti načelo stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine, a potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine jamac reformskim procesima koji su nužni po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama u BiH, navodi se u priopćenju.

Također, Hrvatski narodni sabor podsjeća kako je ova neizborna godina konačno vrijeme za provođenje reformi, vjerujući u pozitivnu suradnju s novim visokim predstavnikom, koja će doprinijeti stabilnosti, osiguravajući dosljednju provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Rješavanje vodećih prioriteta ključni je zadatak u 2021. godini, kada se moraju poduzeti svi potrebni koraci za osiguravanje stabilnog političkog dijaloga, izvršavanja političkih dogovora i napredovanja prema vanjskopolitičkim ciljevima, naglašava se u priopćenju HNS BiH i zaključuje:

-Izražena međunarodna pažnja aktualnoj političkoj situaciji u BiH i zajednički napori u uklanjanju svih diskriminacija, kako konstitutivnih naroda tako i svih ostalih žitelja BiH, značajan su podrška što ranijem ispunjavanju kriterija za napredovanje BiH prema euroatlantskim integracijama”.

/HMS/

error: Content is protected !!