Na Dan Hrvatske vojske i 30. obljetnicu ustroja Zbora narodne garde Vlada je objavila odluku o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova. Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o nabavci 12 višenamjenskih zrakoplova Rafal.

Sjednicu Vlade pratite uživo:

– Novim borbenim zrakoplovima stječemo sposobnost koja za sljedećih 30 do 40 godina višestruko uvećava borbenu moć Hrvatske vojske, što je najbolji jamac mira, poručio je premijer Andrej Plenković.

Vlada je razmotrila pristigle ponude Sjedinjenih Američkih država, Švedske Francuske i Izraela te zaključila da je ponuda Francuske najbolja. Jednoglasno je usvojena studija za nabavu tog višenamjenskog borbenog aviona.

– Vlada je razmatrala ovu studiju te ocijenila da je ponuda Francuske najbolja, i donijela odluku o 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafal, 10 jednosjeda i dva dvosjeda, izvijestio je premijer Plenković.

Izabrani višenamjenski borbeni avion je najnovije generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu, dodao je.

Hrvatska odabrala francuski Rafale

– Između ostalog jedini je od 4 ponuđena koji ima mogućnost nadzvučnog superkrstarenja. Može podnijeti najviše tereta, devet i pol tona, i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim, rekao je premijer, dodavši da će ga Hrvatska dobiti u najnovijem standardu F3-R, uvedenom 2018. 

Premijer Plenković pojasnio je i da se Francuska ponuda pokazala najboljom, jer za najpovoljniji iznos novca Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion. Ponuda u vrijednosti od 999 milijuna eura, koja će se ostvariti kroz ugovor između dviju vlada, najpovoljnija je i pruža najbolju obročnu otplatu, koja neće ni na koji način usporiti ulazak hrvatske u euro-područje, rekao je.

Zahvalio je svim zemljama koje su poslale ponude i pohvalio ih što su gotovo dvije godine čuvali tajnost postupka od nacionalnog interesa.

Podsjetimo, na natječaju za kupnju nove generacije borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, uz odabrani Rafale, bili su ponuđeni novi američki F-16 Block 70, novi švedski JAS 39 Gripen C/D i rabljeni izraelski F-16 Barak.

Uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona novije generacije očuvat će se, između ostalog, tradicija lovačkog borbenog zrakoplovstva u Hrvatskoj, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!