U ovoj kampanji iz biografije nekih kandidata isplivali su nimalo pohvalni detalji. Prvo se pojavila snimka na kojoj Ivica Puljak pjeva ustaške pjesme, a potom je i Bojan Ivošević, kandidat za dogradonačelnika Splita na Puljkovoj listi, zgrozio javnost svojim antisemitskim objavama na društvenim mrežama.

Nakon što je portal Narod.hr razotkrio Ivoševićeve objave, Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) prenijela je njegov komentar u kojem kaže kako je taj komentar lažno izvučen iz konteksta.

Hina tekstom opravdava antisemitizam Puljakovog kandidata

Bojan Ivošević prvo je rekao da je riječ o lažnim vijestima. Kako je prenijela državna agencija HINA, a potom i pojedini hrvatski mediji, Ivošević je reagirao u četvrtak navečer na “optužbe da je na društvenoj mreži prijetio smrću Roniju Robertu Brandlu rekavši da je taj komentar lažno izvučen iz konteksta i da nedostaje Brandlov komentar da su svi Hrvati ustaše”. Dodao je da to na internetu više ne postoji i da ne može biti siguran je li taj čovjek manipulirao s tom prepiskom, a HINA dodaje:

Svjestan je da nije primjereno na niske udarce odgovarati niskim udarcima niti bi onakvom jeziku trebalo biti prostora u javnosti, ali on je prije četiri godine imao 26 godina i nije imao veze ni s politikom niti s aktivizmom. To je bila internet rasprava koja je kratko trajala i bila brzo obrisana, a gospodin je taj koji je uvrijedio njega i sve građane Hrvatske“, piše HINA prikazujući jednostrano raspravu na internetu.

“Vice Mihanović lažno izvlači iz konteksta da su riječi navedenog gospodina moje riječi. Navedeni je rekao da je prosječan Hrvat ustaša i seljačina, ja sam replicirao uvredama prema njegovom narodu radi čega sam se ispričao. Znači nisam ja to rekao već on, ali ja sa 26 godina nisam koristio ni navodnike ni zareze, pa se može izvući iz konteksta”, kazao je Ivošević.

Puljak se nije ogradio od optužbi protiv Ivoševića

Kandidat za splitskog gradonačelnika Ivica Puljak za N1 Televiziju komentirao je navode kako je kandidat za njegova zamjenika 2017. godine prijetio smrću čovjeku te ga izvrijeđao samo zato što je Židov, o čemu smo ranije pisali.

Kazao je kako je Bojan Ivošević u ovoj kampanji doživio najgore nacionalističke napade.

“Ovo je samo kulminacija izljeva mržnje prema čovjeku za kojeg cijeli Split zna da je riječ o borcu za javni interes. Zadnjih nekoliko dana kampanje u Splitu i Zagrebu su se pretvorili u sve ono što ne želimo vidjeti u našoj budućnosti i zbog toga mi je jako žao. Kampanja traje još jedan dan i izdržat ćemo sve laži i manipulacije koje izlaze iz stožera našeg protukandidata i u nedjelju ćemo pobijediti i završiti eru Keruma i HDZ-a u Splitu.”, rekao je Puljak ne ogradivši se od izjava svog kandidata za z,mjenika.

Dr. sc. Andree Feldman , izvanredna profesoricu na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, komentirala je za Narod.hr antisemitski stav Bojana Ivoševića i istaknula:

“Ono što je nedopustivo u našoj zemlji, u našem društvu i u našim političkim utakmicama je da se osoba s tako opasnim stavovima (i to ne samo kad je riječ o Židovima, već i o Romima, Kurdima, a i Hrvatima) može uopće naći u situaciji predstavljati građane Splita, ili na bilo kojoj javnoj dužnosti. Političari, bez obzira na političku orijentaciju ili svjetonazor imaju odgovornost pred svima nama, dizati standarde ponašanja u javnosti, a ne ih spuštati.”

Antisemitizam je neprijateljski stav prema Židovima. Oblik je rasne, nacionalne, vjerske i socijalne nesnošljivosti koji je u povijesti bio povezan s kršenjem građanskih i ljudskih prava, nasiljem, pogromima i holokaustom u kojem su ubijeni milijuni muškaraca, žena i djece samo zato što su bili pripadnici židovskog naroda.

Što je Ivošević napisao i što sada tvrdi?

Bojan Ivošević kandidat je za dogradonačelnika Splita, uz Ivicu Puljaka kao kandidata stranke Centar za gradonačelnika, inače aktivist i jedan od administratora Facebook stranice ‘Dnevna doza splitskog nereda’ , čiji se antisemitski ispad pojavio na Facebooku. Ivošević, inače rođen 1990. godine u Splitu, prvo je najavljivao svoju kandidaturu za gradonačelnika grada Splita, da bi zatim odlučio podržati kandidata stranke Centar Ivicu Puljka.

Autor je nagrade s grbom kojim se izruguje katedrali sv. Duje. Na grbu umjesto zvonika crkve sv. Duje, splitske prvostolnice, inače najstarije katedrale na svijetu, nalazi se falus, što je neprimjereno stiliziranje zvonika crkve sv. Duje. Nakon što je pokazao svoj odnos prema katolicima obezvrjeđivanjem splitske prvostolnice, njegov se antisemitski ispad pojavio na Facebooku.

Portalu Narod.hr javio se zagrebački Židov Roni Robert Brandl i dostavio nam antisemitske objave Bojana Ivoševića, kandidata stranke Centar za dogradonačelnika Splita. Ispričao nam je kako nije mogao vjerovati kad je vidio da je kandidat za dogradonačelnika Splita, I to kandidat ljevice – čovjek koji ga je javno vrijeđao u raspravi na društvenim mrežama, prijetio mu smrću – zato što je Židov. Pri tom je Ivošević iznosio uvrede na račun Roma- “Za vas (Židove) su Romi gospoda” i Hrvata (prosječni Hrvat je seljačina i ustaša”.

U jednom komentaru koji ovdje donosimo Ivošević je napisao:

“Slušaj momčino još jednom probaj aludirat da je itko od mojih počinia neki zločin jedini zločin unutar mog obiteljskog stabla će bit onaj koji ću ja počinit nad tobom. Malo se raspitaj koga ideš prozivat pi*ko prije nego nešto ovako napišeš jer ja i moji već generacijama smo bili na braniku slobode i malog čovika. Dabog da ti dica odrasla u Gazi da ti mater je*em, od koga si ti bolji, vi ste toliko bolji da ste državu dobili kmečanjem i lobiranjem. Za vas su romi gospoda, a kurdi božji narod s obzirom na karakter i borbu koju vode. Evo radu ovoga ljudi imaju negativne emocije prema židovima iako i osobno poznajem poštenih i dobrih židova, ali baš radi ovoga, kao šta je prosječni hrvat seljačina i ustaša, tako je prosječni židov umišljeni nacist. Šta više ovakvih komentara doživim potpuno mi je jasno zašto se Hitler okomia baš na židove, slično sa sličnim ne može ništa… nova”.

Ivošević sada tvrdi kako nije antisemit.

“Ja nisam antisemit, prvi sam reagirao kad je spomen ploča židovskoj općini u Splitu uništena”, rekao je Ivošević koji se srami ovog komentara. “Neprimjeren komentar, sramota me”, rekao je i dodao da ga je napisao u afektu u jednoj raspravi na internetu.

Ivošević kaže da nije dobio te komentare pa ni ne zna što točno piše, no sjeća se da ga je gospodin tvrdio da su svi ustaše, a njegov pradjed je, ističe, ubijen od strane tog režima.

“Taj gospodin mora razumjeti da se ne može dirati drugima u familije i tvrditi da su fašisti samo zato što se njemu nešto ne sviđa”, rekao je Ivošević za dnevnik.hr te poručio mladima da paze što pišu na internetu.

U drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnički mandat bore se Ivica Puljak (Centar), koji je u prvom krugu dobio 26,82 posto glasova i Vice Mihanović (HDZ) kojemu je u prvom krugu glas dalo 23,23 posto birača izašlih na izbore.

O Ivoševiću je bilo riječi i u sinoćnjem sučeljavanju Puljka i Mihanovića na RTL-u. Mihanović je, govoreći o Gradskom vijeću, rekao da računaju na sve ruke, osim na ruke Bojana Ivoševića.

“To je osoba koja je počela karijeru u HSP-u, nastavila u SDP-u, to je nezabilježen slučaj. On je na najružniji i najvulgarniji način uvrijedio Splićane, montažom stavivši muški spolni organ na katedralu sv. Duje. Citirao bih Ivoševića, koji je napisao: “Kao što je prosječni Hrvat seljačina i ustaša, tako je prosječni Židov umišljeni nacist. Jasno mi je zašto se Hitler okomio baš na Židove”, kazao je Mihanović, na što mu je Puljak odgovorio da je Ivošević branio cijeli hrvatski narod u toj prepisci.

“Ja sam mislio da hrvatska politika ima dno, no vi ste upravo dotakli novo dno. Ivošević je branio cijeli hrvatski narod u toj konverzaciji. U ponedjeljak će Split postati novi grad i više neće biti kriminala kojim se bavila vaša kriminalna organizacija. Vi ste dovukli djecu na Prokurative da viču “HDZ”. Koristite djecu za vaše kriminalne radnje”, rekao je Puljak.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!