Prometno povezivanje prostora središnje Bosne i njezino spajanje s međunarodnim prometnim koridorima od strateškog je značaja za opstanak područja koje ima velike potencijale za daljnji ekonomski razvoj, a u tom kontekstu iznimnu važnost ima prometni pravac koji se planira graditi od Lašve do Jajca, piše Večernji list BiH.

Izniman značaj

Upravo je o temi “Izgradnja brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionica kroz PC Vitez” predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara održao sastanak s nadležnim predstavnicima nekoliko institucija, a sastanku su prisustvovali načelnik općine Vitez Boris Marjanović, ravnatelj Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić, ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović te ravnatelj Županijske uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove SBŽ-a Stipica Oreč. Čavara je istaknuo kako je sastanak održan u cilju kontinuiranog praćenja aktivnosti na realizaciji tog projekta i otklanjanja poteškoća te određenih nejasnoća kroz dogovor svih sudionika uključenih u proces realizacije.

Tijekom sastanka posebice je razgovarano o procesu eksproprijacije zemljišta te je istaknuto kako ga je nužno ubrzati kako bi se što prije stvorili uvjeti za potpisivanje ugovora za izvođenje radova. S obzirom na to da su u međuvremenu izvršene određene izmjene obuhvata eksproprijacije, također je zaključeno kako je nužno provesti svu zakonsku proceduru za utvrđivanje općeg interesa, a trenutačno se posvetiti postupku eksproprijacije na dijelovima dionice kod kojih je postupak eksproprijacije jasan i bez zapreka. Čavara se u izjavi za Večernji list osvrnuo kako su došli u fazu da se očekuje da se eksproprijacija dodano ubrza. Dodao je kako je jasno svakomu tko je upućen u probleme eksproprijacije s kojima se problemima suočavaju općinske službe Viteza i JP Ceste Federacije. Čavara je naglasio i iznimnu važnost cjelokupne dionice koja će prolaziti kroz središnju Bosnu, istaknuvši kako svako tko prolazi tim područjem zna koliko bi bila važna jedna moderna cesta na toj transverzali. 

Međunarodni značaj

Jednom kada bude gotova, ova će prometnica dovesti Lašvansku dolinu i šire područje Jajca u poziciju da se spaja na istoku s koridorom Vc, dok će se na zapadnom dijelu ostvariti spoj na SEETO rutu 2a, odnosno koridor koji ide smjerom Gradiška – Banja Luka – Jajce – Travnik – Vitez – Lašva. Pogodnosti jednog ovakvog projekta su iznimne i brojne, počevši od stvaranja uvjeta za revitalizaciju gospodarskih grana koje imaju prostor za napredak u ovom dijelu države, počevši od prerađivačke do drvne industrije, pa do omogućavanja poduzetništvu da bude na brz i siguran način povezano s velikim središtima.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!