Hrvatska vojska danas obilježava 30. obljetnicu ustrojavanja brigada Zbora narodne garde, Dan Hrvatske vojske te Dan Kopnene vojske. Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježavaju se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Plenković: HV se izgradio u učinkovitu i modernu oružanu silu

13:40

Premijer Andrej Plenković čestitao je u petak na sjednici Vlade svim braniteljima, vojnicima i policajcima Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV), istaknuvši kako se HV nakon Domovinskog rata izgradio u učinkovitu i modernu oružanu silu.

Medved: Hrvatska vojska izrasla u suvremenu oružanu silu

12:06

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u petak je, u povodu 30. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde, svim pripadnicama i pripadnicama čestitao Dan Hrvatske vojske koja je, naglasio je, izrasla u suvremenu oružanu silu.

Jandroković : Pred nama izazovi koji pozivaju na zajedništvo

11:14

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je, povodom Dana državnosti 30. svibnja, zahvalio hrvatskim braniteljima te svima koji su na razne načine sudjelovali u stvaranju, obrani i afirmaciji Hrvatske, istaknuvši da su danas pred nama drugi izazovi koji pozivaju na zajedništvo.

Banožić i Hranj čestitali Dan HV-a, Dan HKoV-a i 30 godina HV-a

10:28

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj čestitali su u petak Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde poručivši da smo ponosni na svoju povijest i Domovinski rat i usmjereni na budućnost.

Predsjednik Milanović odao počast poginulima

10:00

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović položio je u petak na Mirogoju vijence i odao počast poginulima u Domovinskom ratu te svim vojnicima i policajcima, obilježavajući Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnicu ustrojavanja HV-a.

Odavanje počasti i u Hrvatskom saboru

09:15

Obilježavanju Dana Hrvatske vojske pridružio se i Hrvatski sabor. Zastupnici su sjednicu počeli odavanjem počasti prvom hrvatskom predsjedniku, dr.Franji Tuđmanu, i svima koji su dali svoj život za domovinu. Nakon minute šutnje, predsjednik Hrvatskog sabora održao je kratki govor kojim je podsjetio na još jedan povijesni datum, preksutrašnji Dan državnosti. 

Šerić čestitao pripadnicima HV-a

09:00

General-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, gostujući u emisiji Studio 4, čestitao je svim pripadnicima Hrvatske vojske 30. godišnjicu osnutka, ali i svim veteranima HV-a.

Polaganje vijenaca

08:10

Vijence ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve Zid boli”, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata polažu predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović te delegacija SDP-a koju predvodi Sabina Glasovac, potpredsjednica stranke i Hrvatskog sabora.

– Trideseta obljetnica HV-a prigoda je da se podsjetimo tog jedinstvenog razdoblja hrvatske povijesti u kojem smo imali vodstvo i vizionarstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, jedinstvo hrvatskog naroda i hrabrost hrvatskih branitelja, policajaca i vojnika. Upravo ta sinegrija donijela je hrvatskoj slobodu, ponos i državu, poručio je premijer Andrej Plenković.

Stigle čestitke

08:08

Uoči 30. obljetnice ustroja Hrvatske vojske, čestitke su uputili visoki predstavnici NATO-a i Europske unije koji su istaknuli izniman doprinos hrvatskih oružanih snaga u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti.

Milanović dodijelio odlikovanja

08:04

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović jučer je u svom uredu na Pantovčaku priredio svečani prijam na kojem je zaslužnima dodijelio odlikovanja.

Prijenos postrojavanja na HRT-u

07:54

Uz prikaz postroja povijesnih postrojbi, hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, OS RH i MUP-a – u izravnom prijenosu povodom 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske na stadionu u Kranjčevićevoj – Na Prvom programu HRT-a od 17.44 danas pratimo govore načelnika Stožera, ministra obrane, premijera, predsjednika Sabora te predsjednika RH, ujedno i vrhovnog zapovjednika OSRH. Prenosimo i prelet zrakoplova MIG-21 te počasne plotune topničke postrojbe s Medvedgrada. U programu sudjeluju i Orkestar HV te Klapa “Sv. Juraj” HRM. S visokim časnicima HV-a u studiju prisjećamo se osnivanja i ratnih djelovanja te razgovaramo u aktualnom stanju i planovima razvoja Oružanih snaga. Sve pratite i na našoj web stranici te društvenim mrežama.

Kako je zamišljen program obilježavanja ove godine?

07:30

Obilježit će se na nogometnom stadionu u Kranjčevićevoj ulici postrojavanjem postrojbi. Sve će biti popraćeno s 30 topničkih salvi te preletom MIG-ova. Dio programa već tradicionalno održat će se na prostoru zagrebačkog jezera Jarun gdje će građanima biti predstavljena vojna tehnika. Na svečanoj akademiji u HNK dodijelit će se odličja najzaslužnijim pripadnicima i djelatnicima Hrvatske vojske. Sve će završtiti svečanim koncertom na južnoj strani Prisavlja na HRT-u.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!