“Znanost, znanstvena komunikacija i časopisi” naziv je znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem koji je počeo u petak u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Organizatori spomenutog skupa su Sveučilište u Mostaru i nakladnička kuća PRESSUM. Ovogodišnjim skupom istaknut će se važnost otvorene znanosti i otvorene znanstvene komunikacije, te zašto je važna za znanstvenu zajednicu i kako je implementirati.

Profesor emeritus Sveučilišta u Splitu Matko Marušić kazao je kako današnji simpozij pokazuje da se stvari mijenjaju na način kako bi se trebale mijenjati.

–  Ovaj simpozij je na neki način simbol modernizacije sveučilišta koja je jako potrebna ne kao izgled i način nego kao sadržaj.  Sve se promijenilo u znanosti, u prezentaciji znanosti, u kontroli i mjerenju znanosti i Mostar se s time mora suočiti ako želi biti svjetsko sveučilište – poručio je Marušić.

Izvanredna profesorica na Sveučilišta u Zadru Jadranka Stojanovski kazala je kako je sve što je otvorena znanost i sve što je vezanju uz nju, ne samo otvoreni pristup već i otvaranje svih segmenata znanstvenog istraživanja, top tema u Europi.

– Činjenica da Sveučilište u Mostaru organizira već drugu godinu za redom skup koji je zapravo posvećen otvorenoj znanosti i da s se te prakse uvode na Sveučilištu u Mostaru smatram izuzetno naprednim – kazala je Stojanovski.

Predsjednik Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Josip Šimić kazao je kako je današnji skup posvećen podizanju znanstvene produktivnosti nastavnika istraživača na Sveučilištu u Mostaru.

Na skupu će se prezentirati i najnovije aktivnosti koje Sveučilište u Mostaru provodi u cilju povećanja vidljivosti, pristupa i upotrebe rezultata znanstveno-istraživačkoga rada objavljenih u časopisima i zbornicima na Sveučilištu u Mostaru.

Predavači iz inozemstva će tijekom skupa govoriti o  ideji otvorene znanosti te o tome što ona može značiti za Sveučilište . Također tijekom skupa predstavit će se i dva sveučilišna znanstvena časopisa, a jedan od ciljeva ovog skupa jeste  razgovarati i raspravljati  o aktivnostima koje će dovesti do kvalitetnijeg časopisa.

Pored pozvanih predavača iz inozemstva, na skupu će biti predstavljeni i radovi studenata Studija informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Izvor:pogled.ba