Boravak u prirodi u ljetno vrijeme zahtjeva povećan oprez zbog mogućnosti ugriza zmije otrovnice radi čega je nužan pojačan oprez, posebno zbog nestašice antiviperinog seruma, upozorila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke Andrea Jurić.

Navela je kako se, prema njezinim informacijama, serum ne može nabaviti nigdje na području Federacije BiH i da, inače, nije dostupan u velikim količinama na tržištu.

Mi smo imali svoje zalihe od nekih desetak doza. Međutim, istekao im je rok trajanja. Sada tražimo načine da dođemo do seruma, kazala je Jurić.

Dodala je kako su za nabavku antiviperinih seruma prvenstveno zaduženi domovi zdravlja.

Međutim, kad nam Federalni zavod za javno zdravstvo uspije dostaviti određeni broj bočica antiviperinog seruma, mi ga odmah proslijedimo na domove zdravlja, naglasila je Jurić.

Kad je u pitanju cijepljenje na području te županije, Jurić ističe kako je promocija imunizacije proces koji i dalje traje.

Naglasila je kako Zavod planira šest radionica za zdravstvene djelatnike vezano za sve informacije o cijepljenju protiv koronavirusa, a da je prije toga odrađeno nekoliko radionica s nastavnim osobljem u osnovnim i srednjim školama na području Županije.

Mi nemamo zastoja u procesu imunizacije. Trenutno nemamo veliki broj doza i sve što stigne brzo se potroši. Kad dođu veće količine doza cjepiva, tada će doći na kušnju cijeli naš sustav i vidjeti ćemo možemo li to cjepivo zapravo plasirati do krajnjih korisnika. Moram naglasiti da za sada nemamo većih problema, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Pohvalila je i dobru suradnju sa županijskim Crvenim križem.

Skupa s njima radimo na plakatima za promociju imunizacije. Plakati su iznimno informativni i sadrže brojeve telefona na koje se svi zainteresirani mogu najaviti za cijeljenje. Pozivom na taj broj ljudi mogu dobiti sve informacije vezane za cijeljenje. Proces izrade plakata je već započeo te će biti distribuirani na području cijele županije. To je jedna pomoć Crvenog križa na kojoj smo izrazito zahvalni, zaključila je Jurić.

Izvor: Fena / Jabuka.tv

error: Content is protected !!