Promjena identiteta, odnosno imena ili prezimena, pravo je svakog građanina zagarantirano Zakonom o osobnom imenu, a od početka godine ovakvu vrstu zahtjeva Gradskoj upravi podnijelo je 18 stanovnika.

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske” iz Gradske uprave i pojasnili da se žene češće odlučuju za promjenu prezimena, dok muškarci u većini slučajeva mijenjaju osobno ime.

– Najviše zahtjeva se odnosi na promjenu prezimena. Najčešći podnositelji su žene, koje nakon prestanka braka žele vratiti djevojačko prezime. Nekoliko postupaka se odnosi na promjene kompletnog osobnoh imena, a podnositelji takvih zahtjeva su većinom muškarci – kazali su iz Gradske uprave.

Dodali su da je lani provedeno 59 postupaka za promjenu osobnog imena, odnosno kompletnog osobnog imena, samo imena ili samo prezimena.

– Najčešći razlozi za pokretanje postupka za promjenu je vraćanje prezimena nakon razvoda braka – priopćili su iz Gradske uprave.

Istakli je da je među razlozima za promjenu imena često jednostavnija upotreba u inozemstvu.

– Obično se mijenjaju imena koja imaju slova đ, ć, č, š, jer se teže izgovaraju u stranim jezicima. Bilo je postupaka gdje podnositeljii, koji žive, rade ili se školuju u inoszemstvu, mijenjaju ime, jer im je komplicirano u inozmestvu, u pravnom prometu koristiti se osobnim imenom – pojasnili su iz Gradske uprave.

Dodali su da zahtjev za promjenu osobnoh imena kod maloljetnika sporazumno podnose roditelji djeteta.

– Ako zahtjev podnosi jedan roditelj, bez suglasnosti drugog, za promjenu mora biti data suglasnost organa starateljstva. Ako su u pitanju promjene osobnog imena za djecu stariju od deset godina, neophodna je i njihova suglasnost, koja se daje pred službenikom na zapisnik – rekli su iz Gradske uprave.

Istakli su da građani imaju pravo da kada ispune uvjete i zakonske odredbe nesmetano promijene ime i ne moraju obrazlagati zahtjev, osim ukoliko je on vezan za prestanak braka.

Banjalučanin koji je promijenio ime i prezime kazao je za “Glas Srpske” da se za ovakav korak odlučio jer se bavi glazbom, ima bend i planira turneje širom Europe i svijeta.

– Želio sam imati malo drugačije, modernije ime koje će publici biti zvučno. Volim autentičnost i iskoristio sam ovo pravo da me ljudi zovu imenom kojim ja želim – kazao je ovaj mladić, koji je želio da ostane anoniman.

Pravo na slobodan izbor osobnog imena, odnosno određivanje ili promjenu osobnog imena, neće se odobriti licu ako je to neophodno radi zaštite prava i sloboda drugih lica, zaštite prava javnih i povijesnih ličnosti, ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime prema odredbama Zakona o osobonom imenu.

– Ime neće moći promijeniti oni podnositelji ukoliko predloženo osobno ime predstavlja naziv izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, pseudonim, monetu – kazali su iz Gradske uprave.

Izvor:glas srpske

error: Content is protected !!