Twitter profil “Hrvati Bosne i Hercegovine”, koji zadnjih godina detaljno opisuje zločine bošnjačke Armije BiH nad Hrvatima, objavio je malo poznatu priču o svirepom ubojstvu trojice talijanskih humanitaraca u svibnju 1993. godine na području planine Radovan (Gornji Vakuf) zbog čega je bivši zapovjednik Trećeg korpusa bošnjačke Armije BiH, Hanefija Prijić Paraga, u Italiji osuđen na doživotni zatvor, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Bivši zapovjednik Treće bojne 317. brigade tzv. Armije RBiH Hanefija Prijić Paraga osuđen je na doživotni zatvor u Italiji zbog ubojstva talijanskih državljana”, navodi se na početku serije Tweetova o ubojstvu talijanskih humanitaraca.

“Nakon što su humanitarnu pomoć opljačkali, Paraga je naredio dvojici vojnika da odvedu u šumu i izrafalaju petoricu Talijana, a tada su se dvojica, Cristhian Penocchio i Agostino Zanotti, uspjela pobjeći. Paraga je kao zapovjednik u Armiji RBiH bio povezan sa zloglasnom postrojbom “Zulfikar” čija je pripadnica bila i Rasema Handanović Zolja (pokolj u Trusini)”, objavljeno je na Twitter profilu “Hrvati Bosne i Hercegovine”.

Dodaje se da je Zolja bila Paragina asistentica.

-Ona je svjedok, a moguće i počinitelj likvidacije trojice talijanskih humanitaraca, ali Paraga na suđenju nikada nije otkrio kakvu je ona imala ulogu u tom zločinu. Sa Zoljom i Paragom tada je bio i njegov rođak Sabahudin, stoji u objavi na Twitteru.

Pojašnjava se da je ubijeni Guido Puletti bio novinar koji se nakon preživljene torture u Argentini vratio u Italiju pa počeo izvještavati iz BiH. Također, jedan od ljudi o kojima je pisao u svojim tekstovima iz Zavidovića i Bosne bio je Jadranko Božanović, urednik Radio Zavidovića.

Profil “Hrvati Bosne i Hercegovine” piše i da je Jadranko Božanović ubijen u svom domu 10. rujna 1995. Kako se navodi, nikada nisu otkriveni ni ubojice Jadranka Božanovića, ni drugi ratni zločini na ovom području.

-Upravo s Paraginim dolaskom u Bojsku počeli su nestajati Hrvati u kanjonu Bistričke rike. Na toj lokaciji nestali su Rafael Žilić i Ante Đepina iz Travnika te Mijo Milić Jerkin iz Krupe kod Uskoplja čije je tijelo kasnije identificirano zajedno s ubijenim Talijanima, objavljeno je.

Serijal tweetova profil “Hrvati u Bosni i Hercegovini” zaključuje označavanjem Twitter profila Veleposlanstva Italije u BiH.

/R. I./HMS/

error: Content is protected !!