Roman Protasevič i njegova djevojka još nisu pušteni na slobodu. Potez bjeloruskih vlasti zaprepastio je svijet koji prijeti sve strožim sankcijama, ali predsjednika Aleksandra Lukašenka to očito ne uznemiruje, a na njegovu stranu stao je i ruski predsjednik Vladimir Putin. Oglasio se i Ryanair koji u pismu bjeloruskom ministarstvu prometa tvrdi da je Bjelorusija odbila zahtjev pilota da s njima kontaktira te da je avion nezakonito preusmjeren. 

Kako opisati i ocijeniti čin režima iz Minska odnosno njihovo prisilno spuštanje Ryanairova zrakoplova – i dalje je pitanje broj jedan na gotovo svim europskim političkim razinama. I dok neki traže diplomatske načine rješavanja spora, drugi su vrlo nepokolebljivi u svojim stajalištima.

– Ovdje je režim izvršio otmicu civilnog zrakoplova i tako doveo u opasnost sve putnike, što je potpuno neprihvatljivo. I još važnije, zastrašuje to kršenje svih osnovnih demokratskih načela, naglasio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Pa zato nije čudno što se ovih dana spominju nove sankcije, još oštrije, koje bi trebale sustići upravo čelne ljude Bjelorusije. No oni na prvi pogled, vrlo sigurni i bezbrižni.

– Gledajte, svijet se promijenio. Nema više idiota koji bi probleme s prijateljskim zemljama rješavao na kolonijalni način. Ta su ucjenjivačka vremena prošla, istaknuo je bjeloruski predsjednik Alexandar Lukašenko.

I kao uvijek do sada, potporu traži od ruskoga kolege, koji ga je dočekao u svojoj rezidenciji u Sočiju. Teme bilateralna suradnja i nedavni događaji u Minsku.

– More je sve toplije, ovako lijepo vrijeme pomoglo nam je da uspješno razgovaramo o svim temama. rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Uvijek ima ljudi koji nam žele stvarati probleme i poljuljati naše odnose. Donio sam sa sobom sve dokumente, bit će vam jasno što se to zapravo dogodilo, kazao je Lukašenko.

No, prisilno se slijetanje dogodilo i izaziva brojne reakcije. Sankcije, zabrane, međusobna optuživanja i prijetnje, čini se tek su početak nekih novih odnosa.

– Uvijek postoji rizik od eskalacije sukoba, pogotovo kada je riječ o sankcijama i zabranama preleta zrakoplova. To može uvelike utjecati na zračni promet u Europi, poručio je europski povjerenik za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell.

U svakom slučaju osnivaju se razne komisije, koje bi trebale otkriti sve razloge prisilnog spuštanja Rayanariva zrakoplova. O rezultatima istrage ovise sljedeći koraci Unije prema Bjelorusiji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!