Povjesničarka Blanka Matković sinoć je pred malobrojnom publikom u Knjižnici Ljubuški predstavila knjigu “Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori” koju su zajedno napisali ona i Stipe Pilić.

Knjiga, između ostalog, iznosi i tezu kako je preuveličana brojka jasenovačkih žrtava koje su tamo stradale od strane ustaša, te sugerira kako je logor Jasenovac i nakon pada NDH-a nastavio s radom, odnosno da je i komunistička vlast tamo nastavila držati logoraše.  

Matković je na samom početku promocije istakla kako je često prozivaju za revizionizam, kako im je teško doći do medija, iako se njihova knjiga temelji na obimnom pretraživanju i prikupljanju razne povijesne dokumentacije.  

Stoga je predavanje započela citatom Ante Starčevića: „U povijesti, bez dvojbe, nema sanjarija, nego ima ljudi koji narodima podmeću sanjarije za povijest. To je najpogibeljniji nauk; narod koji ga se drži, mora zaglaviti. Prava domaća povijest daje narodu najčvršću polugu za velike čine“.

Upravo ovaj citat Matković ističe kao lajtmotiv svog rada, ona navodi kako je cilj nje i njezinog koautora Pilića bio razotkriti povijesne laži i iznijeti pravu istinu o Jasenovcu.

Stoga su prikupili brojne dokumente koji ukazuju na to da su brojke stradalih u logoru Jasenovac za vrijeme NDH preuveličane, za Jasenovac tvrde kako je još od početka 19. stoljeća bio dio velikosrpskih planova, a što se tiče broja preuveličanih žrtava u ustaškom logoru, Matković je jučer iznijela i moguće motive za takvo preuveličavanje.

Prema onome što je istaknula, preuveličana brojka stradalih u Jasenovcu za vrijeme NDH bila je važna stavka u ratnoj šteti Jugoslavije i njenim zahtjevima za reparaciju.

Iako Njemačkoj nije bilo ni na kraj pameti platiti odštetu za tako preuveličan broj žrtava, ta preuveličana brojka jasenovačkih žrtava postala je tema svakodnevnih prijepora u medijskom prostoru i političkoj areni koja se vuče sve do današnjeg vremena.

Jasenovac su tako autori Matković i Pilić označili kao važnu geostratešku točku velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu.

Osim govora o manipulaciji brojkama stradalih u Jasenovcu za vrijeme NDH-a, sinoć je u Knjižnici Ljubuški bilo i govora o pozdravu „Za dom spremni“, o aktualnoj hrvatskoj politici, o Miloradu Pupovcu…

Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!