Nagradu Osoba godine u Bosni i Hercegovini na 20. jubilarnom “Večernjakovom pečatu” održanom večeras uz izravan prijenos na BHRT-u, HRT-u 2 i desetak drugih tv i radijskih postaja, dobilo je 12 članova Svjetskog programa za hranu UN-a, humanitaraca iz BiH koje je prošle godine prepoznala i Zaklada Alfreda Nobela uručivši im Nobelovu nagradu za mir.

Tako je Večernjakov pečat za ovogodišnje laureate izabrao Denisa Ćorića iz Mostara, Aidu Filipović iz Sarajeva, Zlatana Milišića iz Sarajeva, Dragicu Pajević Alp iz Banje Luke, Dragana Močevića iz Mostara, Davorku Garagić iz Tuzle, Snježanu Leovac iz Sarajeva, Alena Hodžića iz Cazina, Natašu Nadaždin iz Mostara, Mirjanu Kavelj iz Sarajeva, Asju Hadžihasanović iz Sarajeva i Mariju Vučinu iz Stoca. Nagradu je u Sarajevu uime 12 nobelovaca iz BiH primio Denis Ćorić iz Mostara koju mu je uručio direktor Večernjakova pečata i Večernjeg lista BiH Jozo Pavković. A prigodne poruke zahvale uputilo je sa svih strana svijeta i nekoliko nobelovaca, nagrađenih za Osobu godine.

Dodijeljene su nagrade i u drugim kategorijama. Dobitnici posebnog priznanja “Ponos BiH” su svi zdravstveni djelatnici koji su predano i neumorno nosili teret pandemije. Večernjakov pečat za humanost pripao je Sajjri Poljo i posthumno njezinim herojima Mariju Biliću i Vehidu Đulanu. Nagrada za pothvat godine otišla je u ruke Snežane Ružičić, načelnice općine Jezero. Pečat za uspjeh godine pripao je Izetu Buči, bh. oskarovcu. Gospodarstvenik godine je Nikola Franjić iz Viteza. U ovoj kategoriji uručena je i nagrada za gospodarski uspjeh godine i to Saši Triviću, predsjedniku Unije udruga poslodavaca RS.

Pečat za znanost uručen je Aneli Zorlak, mladoj znanstvenici koja je otvorila prvo genetičko savjetovalište u Sarajevu, dok je Večernjakov pečat za medicinu dodijeljen Draganu Piljiću, šefu Odjela za vaskularnu kirurgiju UKC-a Tuzla. Dobitnik Pečata za međureligijski dijalog je iguman Danilo Pavlović. Dino Merlin, koji je na pozornici Večernjakovog pečata predstavio svoju novu pjesmu, dobitnik je u kategoriji za umjetnika godine.

Priznanje za zvijezdu godine dobila je Arija Rizvić, pobjednica HRT-ova showa “Zvijezde pjevaju”. Političar godine u BiH je Mario Kordić, koji je na izborima održanima nakon 12 godina izabran za gradonačelnika Mostara. Posebno priznanje za iznimna sportska dostignuća dobio je Zlatan Ibrahimović. Sportaš godine je Bojan Bogdanović, NBA košarkaš.

Europska osoba godine je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a i potpredsjednik Europske komisije, koji je preko Pečata poslao posebnu poruku svima u BiH.

– EU čvrsto i nedvosmisleno podržava europsku perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.  Zapadni Balkan, uključujući Bosnu i Hercegovinu, prioritet je EU agende. To se također odražava u nezapamćenim razinama potpore EU-a koja je mobilizirana za regiju – uključujući ublažavanje utjecaja COVID-19, poručio je Borrell.

Osobom godine u svijetu proglašen je Joe Biden, predsjednik SAD-a. Nagradu je u njegovo ime primio veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson. On je u svom obraćanju naglasio kako Sjedinjene Države jesu i bit će istinski prijatelj i saveznik građana BiH.

– Prijateljstvo i uzajamno razumijevanje između naših dviju zemalja traju desetljećima. Ovo je još jedan simbol dubine naših odnosa. Sjedinjene Države jesu i bit će istinski prijatelj i saveznik građana Bosne i Hercegovine. Predsjednik Biden i njegova administracija nastavit će podržavati BiH kao neovisnu, suverenu i demokratsku državu koja je na putu k euroatlantskoj zajednici. Uime Sjedinjenih Država, hvala vam za čast koju ste nam ukazali, kazao je Nelson.

Na jubilarnom 20. Večernjakovu pečatu dodijeljena su dva posebna priznanja BHRT-u i HRT-u u povodu velikih televizijskih jubileja.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!