Sarajevo prednjači po cijepljenju građana u odnosu na druge dijelove u BiH, što je i razumljivo, s obzirom na to da najveće količine doza stižu u Sarejavo. U drugim gradovima nema gužvi i masovnog cijepljenja.

Više od 15.000 Mostaraca nalazi se na spisku onih koji su se prijavili za cjepivo protiv koronavirusa, pokazuju podaci oba doma zdravlja u najvećem gradu na Neretvi.

Zdravstveni radnici

Do kraja ovog tjedna u evidenciju cijepljenih bit će upisano 5.500 građana Mostara.

Kako je rečeno iz Doma zdravlja Mostar, do sada je 3.500 osoba primilo cjepivo i riječ je o zdravstvenim radnicima, osobama od 60 godina starosti pa naviše te onima koji se u svojim ambulantama vode kao imunokompromitirane.

Također, jučer je otpočelo recijepljenje. To se, uglavnom, odnosi na zdravstvene radnike koji su koncem ožujka primili prvu dozu „AstraZeneca“ vakcine.

Prema riječima Ines Popovac, glasnogovornice Doma zdravlja Mostar, tjedno im stiže kontingent od Federalnog zavoda za javno zdravstvo, a cjepiva se, praktično, daju u vrlo kratkom roku.

Tako je početkom tjedna za ovu ustanovu stiglo 300 doza cjepiva „Pfizer“, što je odmah podijeljeno na punktovima za cijepljenje u „Kosači“.

Slična je situacija u Domu zdravlja Stari Grad, gdje su do sada cijepili 1.700 osoba, a do petka će ih biti 2.000. U obje ustanove očekuju narednog tjedna novu isporuku cjepiva .

Prema podacima ZJZFBiH, na području Hercegovačko-neretvanske županije do sada su jednu dozu primila 9.872 stanovnika, a obje 1.430.

U Zapadnohercegovačkoj županiji jednu dozu cjepiva primila su 4.033 stanovnika, a obje 638. U ovj županiji pokrenuli su i kampanju kojom pozivaju stanovnike da se imuniziraju i, kako je rečeno, već su primjetni rezultati..

Prema izjavi epidemiologa, dr. Mubedina Mujića iz JZU Dom zdravlja, do sada su u Gračanici po jedno cjepivo protiv COVID-19 primile 1.553 osobe, a recijepljeno je 219 osoba.

Uglješa Stojanović, uposlenik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Srebrenici, potvrdio je za „Avaz“ da su do sada u ovoj općini cijepljenje 382 osobe starije od 65 godina te 40 medicinskih radnika.

Kaže da se, osim u Domu zdravlja, cjepiva mogu primiti i u ambulanti u Skelanima. Od ukupnog broja cijepljenjih, recijepljene su 103 osobe. Dodaje da nemaju točan broj ljudi koji su primili cjepivo, jer je dosta Srebreničana cijepilo u Srbiji.

Podaci za RS

Prema posljednjim informacijama Instituta za javno zdravlje RS, a priopćila ih je Jela Aćimović, epidemiologinja, do 25. svibnja ove godine u RS je cijepljeno više od 88.000 građana, dok je drugu dozu primilo oko 32.000 ljudi. U ovu brojku nisu uračunati građani koji su samoinicijativno cijepljeni u Srbiji.

U Bijeljini je do jučer cijepljeno ukupno 5.500 građana prvom dozom, dok je drugu dozu primilo 2.700 građana, izjavila je Danijela Đukin, direktorica Doma zdravlja Bijeljina.

– Broj recijepljenih se sporije mijenja zbog različitih vremenskih intervala u kojima se vrši recijepljenje, od tri do čak dvanaest tjedana, koliko je neophodno čekati drugu dozu za cjepivo “AstraZeneca”. U Bijeljini građani na raspolaganju za cijepljenje imaju rusku, kinesku, u manjem kontingentu “Pfizer” i “AstraZenece” – izjavila je Đukin. 

Izvor:avaz.ba