Mostarska aleja platana u Ulici kneza Branimira, zasađena 1884. godine dugo je propadala bez odgovarajuće skrbi.

Ovaj spomenik prirode zaštićen je još 1970. godine, a Grad Mostar u ovoj je godini odlučio pokrenuti aktivnosti vezane za zaštitu i konzervaciju ovoga drvoreda omiljenog među Mostarcima.

U sanaciji ovoga drvoreda konačno se sluša i riječ struke. Dendrolog Bojan Spasojević koji će voditi projekt sanacije objašnjava kako bi najbolje za dugoročno zdravlje stabala bilo ulicu pretvoriti u jednosmjernu jer im najveću štetu čine vozila. Za spas nekoliko stabala već je, nažalost, prekasno pa je projektom zamišljeno da ih se zamijeni odgovarajućim mlađim
stablima.https://d4b3bd6a198506c0d7b8fd54de25a0d7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Da proširimo prostor oko stabala jer i njima je skučeno. Asfaltne površine su uz samo stablo što je kritično za stablo i onemogućava normalan protok zemnih plinova koja njemu mogu nauditi. Mi težimo u ovoj godini ići u pravu sanaciju tih oštećenja da produžimo životni vijek ovih stogodišnjaka, skoro 150-godišnjaka, izjavio je za BHRT dendrolog i viši stručni savjetnik za javne površine u Gradskoj upravi Grada Mostara Bojan Spasojević.

Grad Mostar za sanaciju izdvaja oko 60.000 KM što neće biti dovoljno za sve potrebne zahvate za spas drvoreda. Projekt je već napisan i poslan na relevantne adrese, uključujući i veleposlanstvo Austrije.

Ukupni troškovi planirani za radove iznose 124.250 KM od čega bi grad osigurao dio od 60.000, dok bi se ostatak novca namakao iz grantova i donacija.

Prema zelenim površinama Mostara generalno su posljednjih godina loš odnos imale i vlasti, ali i pojedini građani. Zabilježena su namjerna oštećivanja stabala, bacanje smeća, ali i krađa mladih sadnica iz gradskih parkova.

Lokalno stanovništvo, a pogotovo mladi koji su puni neke negativne energije ne odnose se prema drvetu koje nam je izvor života i kisika. Zato treba uključiti obrazovanje u sve, apelirati, da ljudi jednostavno skrbe i da vole i čuvaju zelenilo našega grada, kazao je za državnu televiziju predsjednik Ekološke udruge ”Majski cvijet” Oliver Arapović.

Platani su u Mostaru sađeni u dva navrata, krajem 19. i sredinom prošlog stoljeća. Spasojević i ekipa gradskih parkova brinu za oko 550 jedinki ovoga osjetljivog stabla koje Mostarcima na visokim ljetnim temperaturama pruža neophodnu hladovinu.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!