Književno – kulturna manifestacija 58. Šimićevi susreti obilježena je u petak, 28. svibnja 2021. ispred Ravlića pećine u Peć Mlinima prigodnim programom.

Prije samog početka manifestacije kod spomenika Antuna Branka i Stanislava Šimića ispred škole u Drinovcima položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće.

Manifestaciju je otvorio i sve nazočne pozdravio načelnik općine Grude i predsjednik Organizacijskog odbora 58. Šimićevih susreta Ljubo Grizelj.

Prisutnima se prigodno obratio hrvatski književnik Božidar Petrač.

Kao i dosadašnjih godina dodijeljene su nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicima.

Dobitnica ovogodišnje nagrade ” Antun Branko Šimić” je književnica Mara Cica Šakotić za knjigu, Cvjetni trn (roman) u izdanju Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Mostar 2020. godine.

Obrazloženje: Roman Cvjetni trn Mare Cice Šakotić roman je o ženskim sudbinama. Koristeći se metodom paralelnoga strukturiranja, autorica je ostvarila relativno jednostavnu, li zanimljivu kompoziciju djela te je svoje pripovijedanje vremenski protegnula kroz cijelo  20. stoljeće. Pripovijedajući o ženama i njihovim problemima, autorica je ukazala na
činjenicu da se isti problemi mogu pojaviti kod osoba različitoga socijalnog statusa – kako kod nepismenih seoskih djevojaka, tako i kod seoskih učiteljica koje su mještani smatrali prosvijećenima i koje su druge trebale poučiti moralu i lijepome ponašanju. U razvojnome tijeku romana iznose se mnoge životne pojedinosti i priče likova koji su vremenski
prethodili ili su slijedili iza osnovnih priča te se u konačnici prikazuje život triju (ponegdje i četiriju) naraštaja. Budući da autorica u djelu obuhvaća veliko vremensko razdoblje, ona vješto u pripovijedanje umeće i izvješća o bitnim političkim i društvenim događajima koji su obilježili pojedine periode te tako bolje oslikava povijesnu pozadinu događaja o kojima piše.

Ispisujući roman Cvjetni trn, Mara Cica Šakotić ispisuje stvarne životne priče. Njezino je pripovijedanje stoga realistično, čitateljski prohodno, donekle memoarsko, na trenutke se čini da je i autobiografsko. Autorica je svojim pripovjednim stilom uspjela ostvariti takvu narativnu strukturu koja plijeni čitateljevu pozornost, otvarajući mu mogućnost zagledanja u minula doba, u način života i poteškoće s kojima su se ljudi susretali, a koje se današnjim, osobito mladim ljudima, čine nevjerojatnima. Njezina je rečenica jasna, pravilno je ustrojena, misaono je zaokružena, logična je i poetski je nadahnuta. Zahvaljujući tome, autorica čitatelja sigurno vodi kroz svoj opsežni roman, kroz uspone i padove likova te se zaista čini da pred čitatelja iznosi život sam. Zapravo, autorica umješno životnu stvarnost pretače u književnu stvarnost, a to umijeće ne proizlazi samo iz velikoga spisateljskog, nego i iz velikoga čitateljskog, a prije svega, iz životnoga iskustva. Pripovijedajući, Mara Cica Šakotić ispisala je stranice o životu. Te su stranice natopljene mudrošću, ponekad izravno izrečenom u obliku rečenica koje podsjećaju na mudroslovice, drugi puta zavijenoj u pripovijedanje iz kojega čitatelj treba izvući pouku.
 
U ime DHK-a Herceg Bosne nagradu je uručio predsjednik Ivan Sivrić. Članovi DHK HB Ružica Soldo, Miro Petrović, Srećko Marijanović i Darko Juka recitirali su stihove povezane sa svojim književnim stvaranjem i sa Šimićevim književnim
stvaranjem.

Kao znak zahvalnosti pokojnom fra Vendelinu Karačiću koji je ostavio dubok trag na ovu značajnu manifestaciju učenica Srednje škole Antuna Branka Šimića Grude Antonija Kvesić recitirala je stihove pjesme “Neograđeni vrt”.

Izvor:Pogled.ba

error: Content is protected !!