Zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je u veljači poginuo cestovni ophodar, dok je drugi radnik teško ozlijeđen, splitsko Općinsko državno odvjetništvo optužilo je 25-godišnjeg državljanina BiH koji je vozio neoprezno i pritom koristio mobitel, doznaje se na tužiteljstvu.

Na teret mu se stavlja da je 11. veljače ove godine u 12.45 sati u Klisu, na brzoj cesti Split-Klis, na vijaduktu Gornja Ozrna, upravljajući teretnim vozilom koje je vuklo priključno vozilo, sjevernom kolničkom a desnom prometnom trakom te brze ceste, od smjera istoka u smjeru zapada, postupio protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, navodi se u optužnici.

Tereti ga se da je nailaskom pred lijevi zavoj primijetio kako se ispred njega, u njegovoj traci i u njegovom smjeru kretanja, na cesti nalazi zaustavljeno ophodarsko vozilo Županijskih cesta Split s upaljenim žutim rotirajućim svjetlom i označeno znakovima ‘radovi na cesti’ i ‘obvezno obilaženje vozila s lijeve strane’, dok su dvojica ophodara čistila kolničku površinu ispred ophodarskog vozila.

Tom prilikom je 25-godišnjak nastavio voziti svojom trakom brzinom od 75 kilometara na sat iako je brzina bila ograničena na 60 kilometara na sat i nije obraćao potrebnu pažnju na stanje prometa i prepreke na cesti te nije bio koncentriran na vožnju jer je od 12 sati tog dana pa do nastanka prometne nesreće koristio mobitel, pričao i slao poruke.

Zbog opisanog načina vožnje prednjim dijelom svog teretnog vozila udario je u stražnji dio zaustavljenog ophodarskog vozila koje je od siline udarca odbačeno prema naprijed pa je udarilo i oborilo radnike ophodare.

Jedan je radnik zadobio teške i po život opasne tjelesne ozljede od kojih je preminuo 11. veljače 2021. u splitskoj bolnici, dok je drugi radnik “zadobio ozljede koje su teške naravi”, navodi tužiteljstvo.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!