Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović osuđen je na šest mjeseci zatvora, nepravomoćno, za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Ahmetoviću se oduzima imovinska korist u iznosu od 7.414 konvertibilnih maraka, koju je dužan platiti u roku od 30 dana.

Ahmetovića je optužnica teretila da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do rujna 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu.

U optužnici se navodilo da je Ahmetović potpisao ugovore o djelu da bi stvorio privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizirani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz domena Ministarstva sigurnosti.

– Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra, iako u tom razdoblju nije bio zaposlen kao vozač – navodi se u optužnici.

Tako, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću stjecanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je proračun BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

/HMS/