Jedna od vodećih njemački tvrtki za široku potrošnju i maloprodaju Tchibo prvi put nakon više od četiri godine povećava cijene kave. Ovisno o sorti i zemlji podrijetla, prodajne cijene porast će između 50 centi i jedan euro za kilogram i to od 14. lipnja, objavila je tvrtka, prenosi Fenix-magazin.

Tchibo je jedan od najvažnijih pokretača maloprodajnih cijena kave u zemlji. Prerađivač i pržionica kave Tchibo posljednji je put povećao cijene kave početkom 2017. godine, ali ih je potom nekoliko puta snizio zbog nižih nabavnih cijena.

Od 14. lipnja kilogram najpopularnijeg Tchibovog brenda “Feine Milde” više neće koštati 4,99 eura, već 5,69 eura. To je poskupljenje od 70 centi. Od siječnja 2017. cijena od 5,99 eura za tu kultnu marku Tchibo kave kontinuirano je padala.

Trenutni rast cijena opravdan je višim otkupnim cijenama na svjetskim tržištima. “Cijene zelene kave znatno su porasle u posljednjih nekoliko mjeseci”, navodi se u priopćenju. “To se posebno odnosi na visokokvalitetnu kavu arabicu.”

Zbog razvoja na tržištima zelene kave i deviznih tečajeva, trgovci i pržionice nemaju puno prostora za postavljanje cijena. Trenutno kilogram zelene kave (453 grama) košta nešto manje od 1,34 eura. U prethodnoj godini cijena je bila 1,01 eura.

Što znači poskupljenje kod Tchiba?

I druge tvornice kave već su najavljivali slična povećanja cijena. Prema izvještaju u novinama “Lebensmittel Zeitung”, Jacobs Douwe Egbert (JDE) već je predstavio odgovarajuće planove. Proizvodi od kave marki Douwe Egberts, Tassimo, Senseo ili Café Hag uskoro će biti skuplji.

Supermarketi i diskonti još uvijek oklijevaju dati odgovarajuće najave. Međutim, budući da Tchibo određuje cijene u maloprodaji, moglo bi doći i do povećanja cijena u Aldi Süd, Aldi Nord, Lidl, Netto Marken-Discount, Rewe i Edeka. 

Ako želite uštedjeti, tijekom sljedećih dana trebali biste obratiti više pažnje na posebne ponude jer će sigurno proći neko vrijeme prije nego što supermarketi i diskonti ponovno oglase popuste na kavu.

Izvor:fenix-magazin.de