Od danas bi prelazak državnih granica trebao biti brži i jednostavniji – počelo je izdavanje digitalnih COVID potvrda u našoj zemlji. One će vrijediti u članicama Europske unije s kojima su sklopljeni bilateralni sporazumi.

COVID-potvrdu mogu dobiti oni koji su cijepljeni jednom ili dvije doze cjepiva, koji su preboljeli koronavirus ili oni koji imaju negativan tekst. Potvrda može biti u papirnatom ili digitalnom obliku. Osim što će olakšati kretanje građana, ova potvrda moći će poslužiti i u druge svrhe u skladu s odlukama Stožera.

Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora AKD-a, rekla je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku kako je od 8 ujutro izdano preko 13.000 potvrda. Rekla je da građani do potvrde mogu doći putem stranice www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr koja vodi na e-Građani ili u poslovnicama HZZO-a. Istaknula je kako su potvrde besplatne te da nema ograničenja količine potvrda koje građani sebi mogu izvaditi.

– Prijava putem sustava e-Građani iznimno je jednostavna. Građani moraju imati samo vjerodajnicu druge ili treće razine, nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija. Na e-Građanima, nakon što se prođe procedura prijave, automatski se pristupa sustavu, gdje se vrlo jednostavno može podnijeti zahtjev za novom COVID-potvrdom, rekla je Leko Kuštrak.

– Na granicama su potvrde već zaživjele. Od današnjeg dana svi građani Europske unije koji posjeduju digitalnu COVID-potvrdu s istom mogu također prolaziti granične prijelaze, tako i u Republici Hrvatskoj, navela je.

Potvrdu mogu dobiti građani cijepljeni cjepivom protiv bolesti COVID-19 koje je odobrio HALMED, zatim oni koji imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa te oni koji su preboljeli COVID-19 11. dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.


Potvrdu koju preuzmete putem portala e-Građani možete spremiti na računalo, isprintati ili poslati putem elektroničke pošte na svoju e-mail adresu. 

EU digitalna COVID potvrda sadržava QR kôd s digitalnim potpisom radi zaštite od krivotvorenja, koji se temelji na ICAO PKI specifikacijama. Pri provjeri potvrde skenira se QR kôd i provjerava digitalni potpis.

EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba testirana ili da je preboljela COVID-19 izdaje se i maloljetnim osobama, dok se EU digitalna COVID potvrda kojom se potvrđuje da je osoba cijepljena izdaje isključivo građanima u dobi od 18 godina i starijima.

Više informacija dostupno je na stranici www.EUdigitalnaCOVIDpotvrda.hr.

Nastavlja se pad broja novozaraženih

Nastavlja padati broj novozaraženih koronavirusom u našoj zemlji. Jučer smo imali najmanje novih slučajeva zaraze od kolovoza prošle godine – 40. Preminulo je još 12 osoba. Ohrabruje i rast broja cijepljenih – obje doze dosad je primilo gotovo 480 tisuća građana.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!