Sabor raspravlja o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu. Zahtjev za smjenu potpisao je 41 oporbeni zastupnik, a ministra prozivaju za netransparentan sustav cijepljenja, neisporuku lijekova u jeku pandemije, ali i korupciju i pogodovanje prijateljima. Od oporbenog napada u Sabor je svog ministra došao braniti predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Rezultati te obrane, službeno i formalno, očekuju se sutra u podne, za kada je najavljeno glasovanje. No neslužbeno, rezultat tog glasovanja zna se već sada – ministar Beroš ostat će ministar u vladi RH nakon današnje cjelodnevne rasprave i sutrašnjeg glasovanja, javila je iz Sabora za Dnevnik u podne HTV-a Tatjana Munižaba.

– S koliko ležernosti i sigurnosti u svoju većinu vladajući ulaze u ovu raspravu, govori i činjenica da su je organizirali i HDZ ju je stavio na dnevni red u prijepodnevnim satima. Obično interpelacije, opozivi i zahtjevi za opozivom Vlade ili pojedinog ministra dosad su uvijek bili u neatraktivnim večernjim satima, kazala je.

Uz to u prilog rečenom ide i podatak kako se za raspravu do podneva prijavilo 30-ak zastupnika, od toga samo četiri iz HDZ-a i nitko od njihovih koalicijskih partnera, izuzmemo li, naravno, replike zbog kojih su do podneva uspjela stati samo dvojica.

Plenković je u Saboru rekao da Vlada u cijelosti odbija inicijativu za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša.

– Suočeni smo s najvećom globalnom krizom u 100 godina, koja je utjecala na zdravstveni sustav, ekonomiju, financije, BDP, radna mjesta… Parlamentarna većina i Vlada borile su se za funkcioniranje države i zdravlje građana, dok je druga grupa aktera prvo sporila rad Stožera i ozbiljnost COVID-a, rekao je među ostalim te poručio: “Kao socijaldemokrati, zazivali ste socijalnu frakturu.”

Ponovio je da su očuvana radna mjesta te da je Vlada osigurala dovoljnu količinu cjepiva kojom će se cijepiti svi koji to žele.

Ministar zdravstva Vili Beroš postavio je tijekom saborske rasprave o prijedlogu oporbe za njegovim opozivom pitanje – gdje je istina, gdje se sakrila.

–  Konstruktivne kritike su dobrodošle, međutim kritike bazirane na neistinama su za najveću osudu, osobito kad se kritizira hrvatski zdravstveni sustav koji je iznio ovu borbu na svojim leđima, to smatramo pljuskom svim hrvatskim građanima, kazao je. 

Ministru Berošu za izlaganje je premijer ostavio samo 40-ak sekundi, javila je Munižaba. No imat ćemo priliku čuti sve strane jer ovo je jedina rasprava koja je danas organizirana. 

Kao razloge za raspravu o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu oporba navodi nagomilane probleme, nepostojanje učinkovitog, transparentnog sustava cijepljenja, izbjegavanje javne nabave te korupciju i krađu javnog novca u doba pandemije COVID-a kako bi se pogodovalo bliskim osobama ministra Beroša. 

Vlada je prije odbila oporbene navode, poručila kako nema osnove da se Berošu izglasa nepovjerenje te Saboru predložila da odbije predloženu mu odluku o iskazivanju nepovjerenja. Naglasila je kako je zdravstveni sustav od pojave COVID-a svjedočio okolnostima kakvih nije bilo od Domovinskog rata, ali je “ostao na nogama”. Odbacila je oporbene navode o financiranju zdravstvenog sustava, organizaciji sustava cijepljenja i procesu javne nabave.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!