Mnogi sanjare o tome da rade nešto svoje i kreativno, ali malo tko se odvaži riskirati i svoje ideje provesti u djelo.

Upravo to je napravila Ana Krajinović (23) iz Crvenog Grma, malog mjesta kraj Ljubuškog.

Nakon što je prošle godine u jeku pandemije prestala raditi u restoranu, uzela je stvari u svoje ruke i krenula se samostalno baviti izradom torti.

Iako je relativno nedavno započela, već ima velik krug ljudi koji za svoje svečane događaje odabiru upravo njene torte i slastice.

Samostalnim radom i trudom Ana je postala primjer liderke jer nije dopustila da ju prepreke poput pandemije i nezaposlenosti zaustave u svom naumu.

Njena poduzetnost i preuzimanje inicijative u radu, te konstantno usavršavanje dokaz su i primjer da je za osamostaliti se i preuzeti život u svoje ruke ponekad potrebno samo hrabro krenuti u realizaciju ideje.

Iako je sada zadovoljna kako su stvari ispale, Ana kaže da joj se bilo vrlo teško odlučiti na bavljenje slastičarstvom.

“Jedna moja prijateljica je vidjela u meni potencijal i talent za ovaj posao i kao moja životna podrška bila je toliko uporna sa nagovorom da nešto krenem raditi. Ja sam to izbjegavala iz nekog straha, jer živim u jako maloj sredini u kojoj je teško nešto sam postići bez osuda. Uz to sam okružena jako talentiranim ženama koje imaju mnogo godina iskustva u istom poslu, a ja sam jako mlada i nesigurna. Ona je bila toliko uporna i rekla da će mi napraviti stranicu pa da onda nemam izbora nego prebroditi strah i krenuti“, opisuje Ana svoje početke.

Stranica o kojoj se radi je instagram profil biscotti_ak, a s vremenom za Anine torte i slastice zanimao se sve veći i veći broj ljudi. 

Dosad je prikupila više od 2000 pratitelja.

Upravo preko instagrama prima najviše narudžbi. U samim počecima bilo joj je teško, no sada je zadovoljna onim što je postigla.

Govoreći o tome koliko joj je vremena potrebno za ukrašavanje jedne torte, Ana kaže da joj je za potpunu izradu jedne slastice potrebno otprilike tri sata, a nekada zna i duže potrajati.

Svoje torte radi po željama klijenata.

Ljudi općenito u zadnje vrijeme traže jako puno različitih spojeva okusa. Prati se što je aktualno u svijetu gastronomije pa se to s vremenom i kod nas primjenjuje. Netko želi mnogo čokolade, netko pak voli isključivo voće i tako. Sve ovisi od čovjeka do čovjeka, jako je puno različitih ukusa i svi naručuju u skladu sa svojim željama. Bijeli Egipat s malinama i Ferrero Rocher su dvije vrste koje sam najviše puta napravila. Što se tiče izgleda šlag i cvijeće su nešto po čemu su me prepoznali“, govori Ana.

Ona dodaje kako je stalno potrebno iznova učiti.

Trud i dobra volja uvijek pokažu rezultat. Svaki dan naučim nešto novo i shvatim koliko još trebam učiti. Trendovi u kuhinji se svakodnevno mijenjaju i zahtijevaju da ih pratimo“.

Ana također ističe kako je slastičarstvo posao koji zahtijeva mnogo snage, strpljenja i učenja.

Potrebno je proći kroz niz kritika, različitih mišljenja i samih uspona i padova da bi smo postigli što želimo. Za slastičarstvo moraš imati neku dozu umjetnosti u sebi, zatim znati pomno odabrati sastojke najbolje kvalitete da bi mogao pripremili slasticu koja će zadovoljiti kupca kako okusom tako i izgledom. Ljubavi prema svakoj slastici koju svojim rukama odradiš ne smije nedostajati“ , poručuje za kraj.

Autorica: Ruža Čalaga