Crna Gora je posredstvom Nacionalne turističke organizacije i Turističke organizacije općine Budva pozvala državljane BiH da ovogodišnji odmor provedu u toj zemlji.

Na promociji crnogorske turističke ponude za 2021., upriličenoj danas u Sarajevu, predstavnici navedene nacionalne asocijacije poručili su da bosanskohercegovačkim turistima treba samo osobna iskaznica ili putovnica za ulazak u Crnu Goru. Ne treba prilagati potvrde o testiranju na koronavirus niti potvrde o cijepljenju protiv COVID-a 19.

Cijene smještaja bit će niže oko 10 do 15 posto u odnosu na one iz 2019. godine, a za ture s vodičima i do 20 posto, rekla je direktorica crnogorske turističke organizacije Ana Tripković Marković.

U Crnoj Gori je objavljen set zdravstvenih protokola, pa gosti mogu računati na poštivanje epidemioloških mjera, odnosno domaćini će učiniti sve da turisti u smještajnim kapacitetima budu u što sigurnijim uvjetima, poručila je također direktorica.

Ona navodi da je 2010. godine zabiježeno oko 100.000 dolazaka iz Bosne i Hercegovine, a 2019. duplo više.

Čak i prošle godine, obilježene pandemijom COVID-a 19, dolazak državljana BiH na crnogorsku rivijeru bio je iznad očekivanja, rekla je također direktorica.

Ona naglašava da će crnogorska turistička organizacija, sa srodnom organizacijom Županije Sarajevo raditi na zajedničkom nastupu na dalekim tržištima.

Maja Liješević iz Turističke organizacije općine Budva ističe da je današnji boravak crnogorskih turističkih poslenika u Sarajevu upriličen iz više razloga.

– Došlo je vrijeme kad, nadamo se, možemo da putujemo, srećemo se, grlimo i ljubimo. Dobrodošli u Crnu Goru – poručila je Liješević.

Promociji ovogodišnje crnogorske turističke sezone u Sarajevu, osim predstavnika Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini, prisustvovali su i turističke organizacije crnogorskih gradova  Budve, Pljevalja, Podgorice, Ulcinja, Bara i Kotora, kao i predstavnici budvanske turističke privrede – hotelske grupacije Budvanska rivijera i „Montenegro stars hotels group“.

Uime domaćina, prisustvovali su predstavnici Turističke organizacije Županije Sarajevo, sarajevske općine Stari Grad, bosanskohercegovačkih turističkih organizacija i brojne novinarske ekipe čiji su pojedinci žrijebanjem nagrađeni boravkom od dva, tri ili pet dana u nekom od hotela na crnogorskoj rivijeri.

Izvor:pogled.ba