Znakovi oporavka tržišta rada prisutni su u brojnim primjerima, a nedavno izrađena anketa Federalnog zavoda za zapošljavanje daje dodatni prostor za optimizam te sugerira kako će u ovoj godini doći do porasta broja zaposlenih iako još uvijek ne kao na razini iz 2019. godine, piše Večernji list BiH.

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar kazala je u razgovoru za Večernji list kako je 52 posto anketiranih poslodavaca iskazalo namjeru zapošljavati u 2021. godini.

Struktura poduzeća

Anketirana su, objasnila je Lončar, ukupno 1232 poslodavca s pet i više zaposlenih, a koji ukupno zapošljavaju 75 tisuća radnika, pri čemu je više od 70 posto njih s ugovorom na neodređeno vrijeme.

Dodaje kako 81 posto čine mikro i male tvrtke koje imaju do 50 radnika, 13 posto srednje tvrtke od 50 do 250 radnika, dok šest posto čine tvrtke s više od 250 radnika. U kontekstu djelatnosti, 27 posto anketiranih činila su poduzeća iz prerađivačke industrije, 24 posto iz trgovine te 11 posto iz ugostiteljstva. U kontekstu procjena za ovu godinu, potvrdila je kako se 52 posto izjasnilo kako namjerava zapošljavati, a kada se taj podatak usporedi s 2019., to je 3 posto manje.

Ipak, i ovo je napredak te pokazuje oporavak, a u ovoj bi godini, sukladno podacima, za 1232 anketirana poslodavca, bilo potrebno 4560 radnika, od čega 43 posto u prerađivačkoj industriji, 22 posto u trgovini te 7 posto u IT sektoru. Pritom se 57 posto anketiranih izjasnilo kako procjenjuje rast obujma poslovanja i financijskih efekata, a 43 procjenjuje i rast plaća. Kad je riječ o stručnim spremama koje se traže, vidljive su određene tendencije, kako u kontekstu srednje stručne tako i u kontekstu visoke stručne spreme.

– Poslodavci žele zapošljavati, imaju potrebu i traže potporu – kaže Lončar.

Zavod za zapošljavanje pritom provodi niz aktivnosti koje za cilj imaju stimulaciju zapošljavanja, a jedan od programa je i “Tražim poslodavca 2021.” koji je namijenjen fizičkim osobama na evidencijama, a koje, ako ostvare pravo na subvenciju i uspiju rezervirati sebi novčani iznos, dobiju rok od 60 dana za naći poslodavca koji će onda preuzeti taj vaučer. Kroz program su na prvom pozivu osigurana 2 milijuna KM te su 333 osobe rezervirale novac.

Podrška i potrebe

Koliko zanimanju vlada, dovoljno pokazuje i podatak kako su imali još 1978 osoba na čekanju. No, i one će dobiti priliku. Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar potvrdila nam je kako će se raspisati i poziv za dodatnih 5 milijuna KM koji će biti dostupni u okviru mjere “Tražim poslodavca 2021.” kako bi se prijavili oni koji su na listi čekanja i oni koji se prvi put prijavljuju.

– Ovo pokazuje kako postoji zanimanje za zapošljavanje, kao i potreba potpore. Zavod daje maksimum u okviru onoga čime raspolaže – kazala je Lončar. U prošloj godini također su provođeni programi aktivnih politika zapošljavanja pa je tako do kraja prošle godine zaposleno oko 9 i pol tisuća osoba. Podaci s početka ove godine, kao i procjene samih poslodavaca, pokazuju kako bi ova godina mogla donijeti prijeko potrebni značajniji oporavak tržišta rada nakon krize izazvane pandemijom.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!