Zbog epidemiološke slike u Japanu, Olimpijske igre koje za pedeset dana počinju u Tokiju mnogi nazivaju i Olimpijadom visokog rizika. Najveći problem je iznimno niska procjepljenost Japanaca kojih se do sada cijepilo manje od 3%. Istodobno, u Europi, u kojoj je procjepljenost sve veća, mjere se sve više ublažavaju. Ipak,u Velikoj Britaniji, koja ima najveći postotak procjepljenosti, vrlo su oprezni zbog širenja indijskog soja virusa…

Velika Britanija se opušta nakon visoke procijepljenosti, epidemiološka slika je dobra, no indijski soj koronavirusa možda je uzrokovao treći val zaraze. Nicola Sturgeon, škotska premijerka, kaže da brojni zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je Velika Britanija možda na početku trećeg vala pandemije te da bi bilo pogrešno ignorirati to upozorenje. 

Italiji su ugostitelji presretni što su nakon dugo vremena mogli otvoriti vrata i pustiti goste unutra. Jedna od ugostiteljica u Rimu, Manuela Paiella, kaže da je „ovo novi početak, ponovno rođenje koje je itekako dobrodošlo”.

I u Poljskoj se osjećaju opuštenije epidemiološke mjere. Ministar zdravstva Adam Niedzielski rekao je da se dozvoljava povećani broj ljudi na javnim okupljanjima, poput vjenčanja. Tako će se od 6. lipnja na vjenčanjima moći okupiti i do 150 ljudi, umjesto 50 kao do sada. 

Cijeli svijet pozorno prati situaciju u Japanu u kojem mnogi ne gledaju blagonaklono na skorašnje održavanje Olimpijskih igara. Stručnjaci upozoravaju na rizik jer je cijepljeno samo 2,7% Japanaca.

– Tijekom pandemije Olimpijske igre se, naravno, ne bi održale. Ako ćemo ih održati u ovim okolnostima, mislim da je odgovornost organizatora smanjiti razmjer događaja i ojačati mjere kontrole što je više moguće, rekao je Omi Shigeru, medicinski savjetnik u japanskoj vladi.

Slijedi cijepljenje u petoj brzini. Mitsugi Ogata, čelnik Odbora za Olimpijske igre, kaže da se to „čini kako bi se smanjio rizik od zaraze za sportaše i sve oko njih, uključujući i one koje susreću u olimpijskim selima”.

– Ovi će napori ne samo očuvati domaće i strane sportaše već i cijelo naše društvo, dodao je.

Oprez i u Australiji. U Melbourneu je karantena produljena za još tjedan dana nakon nekoliko desetaka slučajeva lokalnog prenošenja koronavirusa u saveznoj državi Victoriji.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!