Cipar, Grčka, Malta, Hrvatska i Austrija su europske zemlje s najvišom kvalitetom vode na kupalištima. U Hrvatskoj je, prema jučer objavljenom istraživanju Europske agencije za okoliš (EEA), 95.1 posto testiranih plaža i kupališta tijekom prošle godine imalo najvišu kvalitetu vode. Bolji su bili Malta s 96.6%, Grčka s 97.1%, Austrija s 97.7% i Cipar, na kojem je svaka testirana plaža imala vrhunsku kvalitetu.

U Hrvatskoj je prošle godine 889 plaža i kupališta imalo izvrsnu kvalitetu vode, a na 29 mjesta je kvaliteta označena kao dobra. Na šest testiranih plaža i kupališta kvaliteta vode je označena kao “prihvatljiva”, dok plaža s lošom kvalitetom vode nije bilo.

11 plaža i kupališta nije testirano.

Na samom dnu popisa su Velika Britanija sa 17.2% plaža i kupališta s najvišom ocjenom i Poljska s 22.1 posto.

U priopćenju koje je objavila EEA navodi se da na razini Europe 83% obalnih i kopnenih područja ima vrhunsku kvalitetu vode za kupanje.

Samo 1.3% testiranih mjesta, odnosno njih 296 širom kontinenta, ocijenjeno je lošom kvalitetom, u odnosu na oko 2% u 2013. godini. Plaže na obali su prošle bolje od kupališta na kontinentu, s 85% mjesta s izvrsnom kvalitetom vode u odnosu na 78% na kopnu.

Otprilike 6% plaža i kupališta ove godine nije testirano zbog ograničenja koja su nametnuta usred pandemije. 

Interaktivnu kartu možete pogledati na ovom linku.

Neke države ne testiraju mnoga kupališta koja se koriste u praksi pa bi prava slika mogla biti drugačija, posebno za mjesta na kontinentu. To predstavlja dodatni rizik za ljude koji koriste kupališta na kojima se voda ne testira.

“Mnogo je mjesta koja nisu identificirana kao vode za kupanje, ali ljudi ondje i dalje plivaju. Vlasti bi trebale posvetiti veću pozornost promatranju ovih mjesta i postupanju ako postoji problem”, rekla je Lidija Globevnik, autorica izvještaja, piše The Guardian.

Globevnik kaže da su klimatske promjene utjecale i na vodu za kupanje, posebno na kopnu, jer dolazi do smanjenja količine vode u rijekama i jezerima, što dovodi do više koncentracije onečišćenja.

“Na nekim mjestima nema dovoljno vode, što dovodi do širenja bakterija u kopnenim vodama, a što onda dovodi do većeg rizika za kupače”, rekla je.
“Ovo je dobra vijest za Europljane koji će krenuti na plaže”

“Kvaliteta vode za kupanje u Europi je i dalje visoka i to je dobra vijest za Europljane koji će ovog ljeta krenuti na plaže i kupališta. Rezultat je to više od 40 godina direktive o vodama za kupanje, teškog rada predanih stručnjaka i suradnje. Akcijski plan nultog zagađenja usvojen u svibnju pomoći će vodama da budu zdrave i sigurne, a naša mora i naše rijeke čisti”, rekao je Virginijus Sinkevičius, povjerenik Europske unije za okoliš, ribarstvo i more.

Pandemija nije imala utjecaja na kvalitetu vode, ali dovela je do toga da su mnoga kupališta zatvorena ili im je pristup ograničen, što je u Europi rezultiralo češćim korištenjem divljih kupališta.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!