Nevjerojatnu orijentaciju i brzinu golubova listonoša, mnogi znanstvenici ni dan danas ne mogu objasniti, a oni najbolji su i najvrjedniji. Prošle godine jedna golubica iz Belgije prodana je za čak 1, 6 milijuna eura. Golubovi za utrke uzgajaju se i u Hrvatskoj, a mi smo posjetili jednog zaljubljenika u golubove u Dugom Selu.

Igor Pranić (37), inače vojni policajac, u sportske golubove zaljubio se još kao dječak. Danas ih ima oko 130 i vrlo su uspješni sportaši.

– Moj golub se najdalje vratio sa 700 kilometara iz Poznana iz Poljske, a trebalo mu je otprilike 11,5 sati leta. Najvrijedniji su golubovi koji pobijede Barcelonu. To je internacionalni let koji iznosi preko 1000 kilometara, izjavio je Igor Pranić, uzgajivač golubova listonoša.

Kako to uspijevaju, nitko ne zna. Neke teorije tvrde da se orijentiraju prema magnetskim poljima Zemlje, druge prema zvijezdama i Suncu. Iako imaju prirođeni instinkt, put do kuće ne prežive svi, vraćaju se samo oni najizdržljiviji.

– Golubovi listonoše se od svih razlikuju po konstituciji. Imaju jaču mišićnu masu, jače krilo, podnose visoka opterećenja, općenito jači su po svemu, objasnio je Pranić.

A da bi bili još jači i brži, treniraju svaki dan, i to većinom oko kuće. Uz hranu ali i dodatke prehrani, najveća motivacija su im njihovi životni partneri.

– Kad se ženka vrati s leta, nju mužjak očekuje doma u njihovom boksu i tu oni provedu neko zajedničko vrijeme i onda ih opet razdvajam, navodi uzgajivač.

Iako se njihova vrijednost procjenjuje i na više od milijun i pol eura, za dobrog goluba, Igor priznaje, prave cijene nema, jer osjećaj kad se golub vrati kući je – neprocjenjiv.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!