Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je važna poruka Srbije da će tražiti izvještaj o radu od visokog predstavnika “koji će joj to morati dostaviti kao strani potpisnici Aneksa 10”.

Dodik je rekao da je i Republika Srpska tražila taj izvještaj, te da je i on sam, kao predsjednik RS, nekoliko puta tražio izvještaj, kao i Narodna skupština RS, ali da je visoki predstavnik to ignorirao.

On je kazao “da visoki predstavnik odbija dostaviti izvještaj stranama potpisnicama Daytonskog sporazuma, zato što se boji negativne ocjene”.

Dodik je kazao “da novi visoki predstavnik u BiH može biti postavljen samo relevantnom rezolucijom Vijeća sigurnosti UN”, te da “svaka druga procedura dovodi nelegalnog i nelegitimnog čovjeka na tu poziciju”.

Prema Dodikovim riječima, visoki predstavnik se “pokušava dovesti s namjerom i očekivanjem mnogih da bi on, s autoritetom zemlje iz koje dolazi, trebao opet nešto učiniti protiv Republike Srpske”.

“Mi smo zbog toga zabrinuti. Mi realno ne možemo spriječiti dolazak visokog predstavika pod uvjetom da on bude legitimno izabran, odnosno kako je to predviđeno međunarodnim aktima. Ono na što mi upozoravamo ovog trenutka jeste činjenica da se nama pokušava to nametnuti mimo takvog izbora”, rekao je Dodik sinoć za RTRS.

Govoreći o prisustvu oporbe na sastanku u Beogradu, Dodik je rekao da je to bila inicijativa Republike Srpske.

“Oporba je odbila sastanak kod predsjednice Republike Srpske. Mi smo mogli reći da oporba nije bila na tom sastanku, pa da ne treba da prisustvuje ni sastanku u Srbiji, ali naša inicijativa je bila da budu svi prisutni”, naglasio je Dodik.

On je rekao da “Sarajevo nikada nije ni pristalo na Daytonski sporazum i daytonski ustav”, te da “ovo smatraju nužnim prelaznim razdobljem u kome će oni nekako preveslati Srbe i Hravati i doći do željenog okvira”.

/HMS/