Prošlogodišnjom Uredbom Vlade FBiH o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima, Javnim pozivom i Odlukom o dodijeli financijske pomoći gospodarskim društvima i pojedincima nisu uspostavljeni transparentni i pravedni kriteriji za dodjelu pomoći, te je sukladno tome izvršena nepravedna podjela proračunskih sredstava, smatraju u SDP BiH.

“Predstavnici SDP-a u Parlamentu Federacije BiH su tada argumentirano i na vrijeme ukazivali na manjkavosti uredbe i tražili da se ista stavi van snage, ali nije bilo političke volje Novalića i Vlade FBiH da se očigledno nezakonite stvari zaustave. Sada je potpuno jasno zašto se donosila uredba, a ne zakon, samo da bi Parlament bio isključen iz nadzora dodjele novca, a cijeli proces, kao i sa respiratorima odradila vlada mimo očiju javnosti”, tvrde iz SDP-a.

Kako navode, u Izvještajima Ureda za reviziju FBiH već je konstatirano da su na osnovu spomenute uredbe sredstva dobili korisnici kod kojih je od početka proglašenja stanja nesreće već došlo do značajnog smanjenja broja zaposlenih, što Uredbom nije bilo predviđeno.

“U konačnici nije zadovoljen opći cilj, a to je očuvanje radnih mjesta. Također, usvojenim mjerama nisu bile obuhvaćene djelatnosti kojima je, naredbama Kriznog stožera FBiH, bio ograničen ili zabranjen rad. Novalićeva vlada se nije vodila principom zaštite radnih mjesta, već je favorizirala vlasnike firmi u odnosu na radnike. Blizu 90 milijuna maraka potrošeno je većim dijelom na gospodarske subjekte koji su radnike otpustili i ostali zatvoreni. Na kraju, veliki broj radnika je ostao bez posla, a vlasnici su se nakon toga neosnovano bogatili”, navode iz SDP-a.

Zbog svega navedenog, SDP poziva tužiteljstvo da hitno poduzme konkretne mjere iz svoje nadležnosti zbog evidentnog kriminala u Vladi Federacije BiH koji je već dokumentiran i od strane Ureda za reviziju.

/HMS/