Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman uputio je pismo dužnosnicima EU upozoravajući ih na moguću krizu u Bosni i Hercegovini u slučaju da se izbori u toj zemlji održe bez izbornih reformi.

U pismu, u koje Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid, Radman je naglasio da se svi u EU slažu da je 2021. godina prilika, međutim, ističe da je to vrijeme “od suštinske važnosti”, budući da je 2022. – godina općih izbora u BiH.

“Zabrinut sam da će se, ako se ova prilika propusti, dogoditi velika politička kriza 2022. godine, koja će paralelno uspostaviti političke institucije u zemlji i zaustaviti cjelokupan proces reformi”, upozorio je Radman u pismu koji je uputio visokom predstavniku EU za zajedničku vanjsku politiku Josepu Borrellu, europskom povjereniku za proširenje Oliveru Varhelyiju, kao i visokom EU predstavniku za dijalog i ostala regionalna pitanja Miroslavu Lajčaku.

Šef hrvatske diplomacije ističe da je uspjeh nemoguć bez političke volje lidera Bosne i Hercegovine i njihove spremnosti da se ozbiljno aktiviraju. U ovom pismu, Grlić Radman smatra da će rješavanje otvorenih političkih pitanja omogućiti put ka održivijoj agendi reformi i vratiti Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU. S tim u vezi, on ističe neophodnost da izborne reforme osiguraju da se uklone svi oblici diskriminacije “na sustavan i trajan način”.

“Pritom nikada ne bismo smjeli da izgubimo iz vida specifičnu povijesnu i političku pozadinu zemlje i njenu pravnu tradiciju”, mišljenja je Radman i navodi da je od najveće važnosti da se provedu osnovni principi, koji prema njemu obuhvaćaju legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda i nediskriminaciju svih građana u političkim institucijama.

“Ova dva principa ne isključuju jedno drugo. Naprotiv, oni se dopunjuju i međusobno potkrepljuju. U specifičnom i visoko osjetljivom okruženju Bosne i Hercegovine jedno je neodrživo bez drugog”, smatra Radman u pismu. Hrvatski ministar vanjskih poslova podržava napore europskih instrukcija u procesu izbornih reformi u BiH, ali zahteva “odlučnost i jasan fokus”. S tim u vezi on je mišljenja da treba više podržavati specijalnog predstavnika EU u BiH, odnosno veleposlanika Johanna Sattlera, koji je nedavno bio pod velikim pritiskom, kako smatra Radman, “onih koji žele da opstruiraju izbornu reformu i ne zaziru od klevetničkog jezika”.

“To je neprihvatljivo i trebali bismo poslati snažnu i jedinstvenu poruku svoje podrške veleposlaniku Sattleru”, smatra Gordan Grlić Radman. Smatra da je nužno ohrabriti dijalog među političkim liderima u BiH, te europskim sugovornicima predlaže organiziranje češćih neformalnih susreta između EU i Bosne i Hercegovine na ministarskoj razini.

Izvor:RSE