U Izraelu se formira prva vlada uz potporu arapske stranke Ra’am. Mansur Abas, čelnik stranke Ra’am, potpisao je malo prije ponoći koalicijski dogovor s potencijalnim budućim premijerom Naftalijem Bennettom. Vlada se tek treba potvrditi u parlamentu.

Bennett je bivši čelnik organizacije za židovsko naseljavanje i pobornik ankesije većine okupirane Zapadne obale. No Abas je po strani ostavio neslaganje s Bennettom zbog zajedničkog cilja – micanje s funkcije Benjamina Netanyahua, najdugovječnijeg izraelskog premijera. Abasova mala islamistička stranka omogućila je tako židovskim strankama minimalnu većinu u Knessetu.

Čelnik stranke Yamina, Naftali Bennett, obnašat će dužnost premijera prve dvije godine mandata, a zatim će to biti Yair Lapid, čelnik stranke centra Yesh Atid.

Benjamin Netanyahu pokušava spriječiti formiranje vlade. U današnjem tvitu objavio je:

– Svi zastupnici Knesseta izabrani glasovima desnice moraju se usprotiviti ovoj opasnoj ljevičarskoj vladi.

Abas, zubar po struci, rekao je da se nada poboljšati životne uvjete arapskih stanovnika Izraela koji se žale na diskriminaciju i zapostavljanje vlasti. 

– Odlučili smo se pridružiti vladi kako bi promijenili ravnotežu političkih snaga u državi, kazao je u poruci svojim pobornicima nakon što je potpisao koalicijski dogovor.

Abasova stranka objavila je kako sporazum uključuje izdvajanje vrijedno više od 16 milijardi dolara za poboljšanje infrastrukture i borbu protiv kriminala u većinski arapskim gradovima. Dogovor uključuje i zaustavljanje uništavanja domova izgrađenih bez dozvola u arapskim selima te davanje službenih statusa beduinskim gradovima u pustinji Negev, uporištu islamista.

– Govorim jasno i iskreno: pošto se samo formiranje ove vlade temelji na našoj podršci, moći ćemo utjecati na nju i postizati velike stvari za naše arapsko društvo, poručio je Abas, kojeg dio arapskog stanovništva zbog podrške antipalestinskim političarima optužuje za izdaju. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!