Nesvakidašnja priča iz Kine sve više privlači pozornost. Krdo divljih slonova iz nepoznatih je razloga napustilo prirodni rezervat u kojem je dotad živjelo i krenulo u seobu dugu 500 kilometara. Ovih dana dospjeli su do rubova grada od sedam milijuna stanovnika.

Njihova seoba počela je još potkraj prošle godine i donedavno nije privlačila pozornost medija. 16 slonova napustilo je prirodni rezervat na zapadu Kine i zaputilo se na istok. Jučer su, unatoč nastojanjima službi da im izmijene rutu, stigli do predgrađa dosad najvećega grada na putu – sedammilijunskog Kunminga.

Njihov dosadašnji put, dug 500 kilometara, najveća je migracija dosad poznata kineskim zoolozima. Znanstvenici ne znaju koji je bio motiv slonova za veliku seobu – pretpostavljaju da ih je na nju mogao potaknuti nedostatak jestivih biljaka u prirodnom staništu.

Nakon izlaska iz rezervata, na putu su zastajali u selima i gradovima, ponegdje i uz sukobe s lokalnim stanovništvom, jer su prouzročili štetu procijenjenu na više od milijun dolara. Kod grada Pu’era zadržali su se pet mjeseci, jer su dobili mladunče, a zatim su nastavili seobu na istok.

Samo su dva slona putem odustala, pa ih je do velegrada stiglo 15. Iz izvještaja kineske agencije Xinhua nije jasno što će biti s njima i gdje će nastaviti život. Slonovi su u Kini zaštićene životinje. Na putu ih prati sad već 75 službenih automobila i devet dronova.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!