Počelo je 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje se održava u Sportskoj dvorani Bijeli brijeg u Mostaru.

Kako je najavljeno, izaslanici HNS-a BiH trebali bi izglasati rezoluciju koja će se oslanjati na dosad donesene dokumente HNS-a, koji upozoravaju na višestruko preglasavanje Hrvata.

Uz to, rezolucija, između ostalog, poziva na nužne promjene i dogovor, izvršavanja političkih dogovora i napredovanja prema vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

Sjednica je počela tako što su Hrvatska republikanska stranka i Čapljina u srcu zatražile nove točke dnevnog reda, na što je predsjedatelj zasjedanja Dragan Čović prokomentirao kako će se ono što traže naći u njegovu izvješću o radu HNS-a BiH.

Riječ je o zastupljenosti hrvatskog naroda u tijelima vlasti, institucijama i organizacijama na razini BiH, entiteta i županija kao i lokalnoj razini te pitanje definiranja odnosa i strateških ciljeva na političkoj sceni u BiH.

Te ćemo točke iznijeti u mom izvješću, a onda dati mogućnost da se o njima raspravi – kazao je Čović, dodavši kako će se u izviješću naći sve teme važne za hrvatski narod u BiH.


U nastavku zasjedanja usvojen je Poslovnik o radu HNS-a te formirana radna tijela.

Izvor:RTV HB