Tužiteljstvo Sarajevske županije predložilo je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora inspektorima Federalne uprave za inspekcijske poslove Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hota.

Oni su uhićeni sa još 14 osoba u akciji “Kolonija”.

Inspektori se sumnjiče se za kaznena djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti ili uništiti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

– Dakle, sumnjiče se da su uz posredovanje Enesa Zijadića, inače vlasnika jedne trgovinske radnje, sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez da su utvrđivali stvarno stanje. Za navedene nezakonite radnje, a preko osumnjičenog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 250 KM. U određenim slučajevima nisu uopće vršili inspekcijski nadzor ili nisu izricali prekršajne kazne.

Osumnjičeni Enes Zijadić je prilikom ispitivanja priznao izvršenje svih navedenih radnji, te su mu predložene mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u ovom predmetu – naveli su iz Tužiteljstva.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!