Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje privremeno su od jedne pravne osobe oduzeli veću količinu tekstilne robe na području Živinica, Kalesije, Banovića, Lukavca i Gradačca.

Na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju jedne pravne osobe iz Živinica službenici Uprave za neizravno oporezivanje u regionalnom centru Tuzla izvršili su  kontrolu prometa i stanja zaliha dobara kao i provjeru podrijetla roba na 6 lokacija. Tom prilikom pronašli su i privremeno oduzeli veću količinu robe za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. U aktivnostima provedenim na terenu, a u skladu s raspoloživom dokumentacijom, utvrđen je manjak dobara u iznosu od 108.200,00 KM, dok je istovremeno otkrivena i neprijavljena roba u procijenjenom iznosu od 227.100,00 KM, za koju nije postojala dokumentacija o podrijetlu.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navedeno je u priopćenju.

Izvor:pogled.ba