Hrvatska republikanska stranka i Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu, koje (od ukupno 600 članova HNS BiH, op hms) imaju ukupno 21 vijećnika i zastupnika, napustile su Hrvatski narodni sabor.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž kazao je kako su na jučerašnjem, 9. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH odbijene sve tri točke dnevnog reda koje je ta stranka predložila.

– Rečeno je da će se o tome raspravljati u izvještaju i rezoluciji, no to se nije učinilo. Predložili smo izmjene teksta Rezolucije koje predsjedavajući uopće nije dao na glasanje. Prema tome, što mi imamo tu raditi? Mogli su ovo zasjedanje organizirati u stranačkim prostorijama, a ne u ovoj “konzervi” bez klime, i informaciju putem e-maila samo proslijediti dalje – kazao je Raguž.

Po njegovim riječima, zastupnici HRS-a nisu podržali tekst Rezolucije, koja je usvojena na izvještajnom saboru HNS-a, jer se radi o sterilnom dokumentu koji se usvaja svake dvije godine reda radi.

– Protivimo se iz razloga što smo prije ove rezolucije periodično svake dvije godine imali apsolutno iste dokumente, isto sterilno napisane, a koje su ostale manje vrijedne od mrtvog slova na papiru, što sam iznio i za govornicom. Osobno imam dva problema s ovom rezolucijom, prvi je što je napisana, opet naglašavam, sterilno, ljudi od nas očekuju konkretan odgovor, a mi dajemo neke površne strateške stvari – navodi Raguž.

Drugi problem je, kako je kazao, ono što nije napisano u Rezoluciji.

– Tu mislim na ispit savjesti, odnosno što je napravljeno u posljednjih osam godina neprekidnog mandata hrvatskih legitimnih predstavnika u tijelima vlasti. Odgovor je – apsolutno ništa. Stvar koju smo ovdje pokušali napraviti je da u krovnu političku instituciju Hrvata u BiH unesemo dozu demokratizacije, ali očigledno to jednostavno nije moguće. HNS je postao institucija jedne stranke koja za cilj ima ukinuti bilo kakvu drugačiju misao i drugačiju političku praksu u BiH i koja za isključivi cilj ima osobne i stranačke interese, a ne interese naroda – istaknuo je Raguž.

Predsjednik Čapljinske neovisne stranke – Čapljina u srcu Mirko Vasilj kazao je kako se HNS ne bavi pravim temama te da ne vidi smisao daljnjeg sudjelovanja u radu te organizacije.

– Danas nismo dobili priliku raspravljati o klijentelizmu, korupciji i nepotizmu vladajućih struktura unutar hrvatskog korpusa. Nama je osnovno naše nečinjenje unutar navedenog korpusa, a to uopće nisu teme i točke dnevnog reda niti je bilo prigode o njima raspravljati. Prava borba za hrvatske nacionalne interese počinje ako mi prvo revidiramo sami sebe, a u okviru ovakvog HNS-a očito nemamo pravu priliku, iskreno nam je žao, ali ne vidimo se dalje tu – kazao je Vasilj.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!