U Mostaru je jučer održano 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH), krovne političke organizacije Hrvata Bosne i Hercegovine, koja okuplja, na lokalnim i općim izborima, izabrane hrvatske vijećnike općinskih i gradskih vijeća i zastupnike stranka s hrvatskim predznakom u županijskim i entitetskim parlamentima te Parlamentu BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Hrvatski Narodni sabor BiH osnovan je 28. listopada 2000. godine u Novom Travniku. Na tom je, prvom, zasjedanju, kao odgovor na proces majorizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji je kulminirao nametanjem Barry-ovih amandmana na Izborna pravila i propise u BiH usvojena Deklaracija o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH.

U proteklih 21 godinu održano je 9. sjednica Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, a 9. sjednica održana je danas u Mostaru.

Nakon što su Hrvatska republikanska stranka i Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu, danas, po izjavama njihovih predsjednika, istupile iz HNS BiH, javnost zanima koje sve stranke čine Hrvatski narodni sabor BiH?

Članice Hrvatskog Narodnog sabora BiH su: HDZ BiH, koja je najjača politička stranka unutar HNS-a, koji broji ukupno 600 izaslanika, potom HDZ 1990., HSP BiH, HSP dr. Ante Starčević, HSS (Hrvatska seljačka stranka), HSS Stjepan Radić, Hrvatski savez- HKDU HRAST, HKDU ( Hrvatska kršćanskodemokratska unija, HDU (Hrvatska demokratska unija), HNL( Hrvatska nezavisna lista, HLL ( Hrvatska lista za Livno) i HNP (Hrvatski nacionalni pomak.

Hrvatskom Narodnom Saboru, između dva zajsjedanja, pristupio je Hrvatski nacionalni pomak, Ivana Vukadina, premijera Hercegbosanske županije, koji je na današnjem zasjedanju izabran u Predsjedništvo HNS BiH, dok su iz HNS BiH danas istupile Hrvatska republikanska stranka i Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu.

 /HMS/

error: Content is protected !!