Skupina sedam bogatih zemalja pokušat će u subotu prevladati dugogodišnje razlike i dogovoriti značajan sporazum o minimalnom oporezivanju multinacionalnih kompanija koje ne plaćaju dovoljno poreza. 

Predloženi sporazum, koji bi mogao biti temelj globalnog sporazuma u srpnju, trebao bi okončati desetljećima dugu “utrku prema dnu” u kojoj su se države natjecale privući korporacijske divove sa sve nižim poreznim stopama i izuzećima. No to ih je koštalo stotine milijardi dolara, manjak koji sada žele što prije nadoknaditi kako bi mogli pokrenuti gospodarstva razorena u pandemiji koronavirusa.

– Milimetar smo od povijesnog sporazuma, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire za BBC u petak u Londonu uoči prvog sastanka ministara financija G7 uživo od početka pandemije.

Domaćin, britanski ministar financija Rishi Sunak, također želi da se od velikih kompanija zahtijeva da dosljedno prijavljuju svoj utjecaj na okoliš.

Multinacionalne kompanije kao što su Google, Amazon i Facebook plaćaju malo ili nimalo poreza, a bogate nacije godinama pokušavaju dogovoriti način kako da se to promijeni.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena dala je novi poticaj pregovorima prijedlogom o minimalnoj stopi oporezivanja od 15 %, što je više nego u zemljama poput Irske, ali ispod najniže razine u G7.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!