Raste interes za dobivanje COVID putovnice. Obiteljski liječnici upozoravaju da su pod velikim pritiskom ljudi koji ne mogu dobiti putovnicu, a Stožer upućuje pacijente upravo na njihovu adresu. 

Ministarstvo zdravstva objavilo je da će svi koji su se cijepili protiv COVID-a biti upisani u Središnji registar cijepljenih osoba te će u najkraćem roku dobiti COVID potvrdu, što će im olakšati kretanje unutar Europske unije. Oni koji su se cijepili i o tome imaju potvrdu i cijepni karton, a još nisu upisani u registar, trebaju se javiti obiteljskom liječniku.

No, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine upozorava da su poteškoće sa cijepljenjem i izdavanjem COVID putovnica dosegle vrhunac. Predsjednica KOHOM-a Nataša Ban – Toskić kaže da je problem u tome što podaci o cijepljenim osobama nisu svi vidljivi u sustavu CijepiSe.hr.

Poseban su problem, ističu obiteljski liječnici, pacijenti koje prema tadašnjoj uputi Stožera, nisu slali na testiranje već su samo upisali da boluju od COVID-a na osnovu pozitivnog nalaza članova obitelji i istih simptoma bolesti na vrhuncu vala epidemije, kad se PCR testiranje čekalo danima. Oni sada ne mogu dobiti potvrdu o preboljenju ni COVID putovnicu. Svi se oni upućuju obiteljskim liječnicima, a mi im ne možemo pomoći, ističu u KOHOM-u.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!