Hrvatska republikanska stranka (HRS) oglasila se priopćenjem u kojemu pojašnjavaju razloge zbog kojih su istupili iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Istaknuli su da, vezano za jučerašnje održavanje Sabora HNS-a, zbog, kako kažu, tendencioznih medijskih napisa, ali i pojašnjenja prema javnosti, osjećaju potrebu reagirati.

-Tekst Rezolucije HNS-a koja je jučer usvojena zastupnici su dobili dan ranije u 19:00 sati. Dnevni red, kao i Poslovnik o radu je dobiven na samoj sjednici. Unatoč dobroj volji i spremnosti na pomoć i suradnju prethodnih dana, u potpunosti smo izignorirani kada se radilo o definiranju sadržaja ovih dokumenata, priopćeno je.

Pojašnjavaju da su stoga, na samoj sjednici HNS-a iskoristili poslovničko pravo i predložili dopune dnevnog reda s točkama:

Zastupljenost Hrvata u zajedničkim institucijama;
Odnos Republike Hrvatske i Hrvata u BiH;
Demografska strategija Hrvata u BiH.

-Prijedlog je odbijen, s isprikom kako će se o istima diskutirati prigodom rasprava o Izvješćima i Rezoluciji, što na kraju nije napravljeno, priopćeno je.

Prigodom točke o samoj Rezoluciji, predložili su, kažu, izmjene iste te ih, ponovno sukladno Poslovniku, uputili u proceduru.

-Predsjedavajuća u tom trenutku gospođa Borjana Krišto iste uopće nije uzela u obzir, kamoli dopustila glasovanje o istima. Predsjednik HRS-a je tražio riječ kako bi uputio repliku i tražio glasovanje po prijedlogu, gđa Krišto mu je odbila dati pravo na riječ i repliku. Kasnije se predsjednik HRS-a obratio gospodinu Draganu Čoviću s istom namjerom, ponovno je pravo na repliku odbijeno, priopćeno je.

Iz ove stranke kažu da su jučer ponudili demokraciju HNS-u, što je, po njihovom mišljenju, totalitarnim načinom grubo odbijeno.

-Ponudili smo svoja rješenja, tražili glasovanje o istima, nije nam dopušteno. Ne vidimo u čemu bi bio problem, neka nas se p, priopćeno je i dodano:

-Želimo sav uspjeh gospinu Čoviću u pregovorima oko izmjena izbornog zakona i Ustava, u nadi da će makar dio besramne retoričke oštrine koju je koristio javno napadajući na osobnoj razini predsjednika HRS-a Slavena Raguža, koristiti i prema Bakiru Izetbegoviću, Željku Komšiću i sličnima. Pokušali smo pronaći jedan primjer da je gospodin Čović ikoga onako javno na osobnoj razini napao, kao jučer Slavena Raguža, nismo ga pronašli. Također, nikada i nigdje nećete pronaći, pa ni u jučerašnjem govoru, da je Slaven ili bilo tko iz HRS-a na osobnoj razini napao bilo koga. O djelima i ulogama u društvu i politici se može razgovarati, o osobama suditi može samo dragi Bog, priopćeno je.

Kažu da su zbog gore navedenoga odlučiti ne biti dio ovoga što je HNS postao nazvavši ga “alatom u rukama jedne stranke”.

-HRS se bezbroj puta dokazao kao branitelj hrvatske konstitutivnosti i legitimiteta, kao borac protiv bošnjačko nacional-socijalističke politike, prema tome uzalud su etikete izdajnika i sarajevskih plaćenika koje nam se pripisuju putem partijskih medijskih kuća i komentatora, priopćeno je.

Hrvatima je, dodaju, potrebna autentična politika, koja ima za cilj dobrobit svoga naroda i dobrobit čovjeka, a tvrde da je HRS upravo to.

-Jučer smo to pokazali i u tome nas nije podržala samo ČNS, nego i dosta neovisnih hrvatskih zastupnika koji su bili prisutni na sjednici HNS-a. HDZ-u BiH, zajedno sa svim priljepcima, želimo uspjeh u daljnjem radu u HNS-u. Vidimo se na izborima, priopćeno je iz HRS-a.

/HMS/

error: Content is protected !!