Udrugom planu tijekom nedavno održane vojne vježbe „Branitelj Europe 21“ ostali su pripadnici specijalne postrojbe američke vojske SFAB (Security Force Assistance Brigade), poznati i kao „smeđe beretke“.

Prema pisanju portala Balkanska bezbjedonosna mreža, njihovi timovi bili su prisutni tijekom vježbe „Brzi odgovor 21“ na Manjači kod Banje Luke, na poligonima Krivolak i Biza kod Tirane u Albaniji te u selu Babaj Boks kod Đakovice na Kosovu.

– Za Balkan su novi timovi važni jer se pojačava potencijalni značaj savjetničke uloge. U skorijoj prošlosti, nakon Daytonskog sporazuma, Amerikanci su tadašnjoj Vojsci FBiH pružili obimnu podršku u obuci i savjetima, ali i naoružanje – od automatske puške do tenka. U novim globalnim okolnostima oni se mogu smatrati dijelom politike SAD na suzbijanju utjecaja Kine i Rusije – navodi Balkanska bezbjedonosna mreža.

Prisustvo „smeđih beretki“ bh. analitičari ne smatraju vojnom tajnom, jer se radi o relativno novoj postrojbi Oružanih snaga SAD-a zaduženoj za obuku, savjetovanje, ali i potporu domaćim snagama. Profesor međunarodnih odnosa i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak pojašnjava da SAD, nakon brojnih operacija u svijetu, kroz naučene lekcije usavršavaju vlastitu vojsku. SFAB predstavlja podršku borbenim jedinicama i djeluje kroz timove različitih specijalnosti. Koji tim će biti angažiran zavisi od problema na određenom prostoru.

– Njihov značaj nije uopće zanemariv, jer se radi o novom pristupu suvremenim sigurnosnim izazovima. A suvremeni sigurnosni izazovi više nisu vidljivi kao ranije, prijetnje nisu vidljive, sada su puno kompleksnije i upravo su oni tu da ih prepoznaju na određenoj teritoriji i da pomognu u njihovom eliminiranju – kaže Kožljak.

Ekspert za sigurnost Nedžad Ahatović tvrdi kako je SFAB formiran u vrijeme Trumpove administracije kako bi se brže odgovorilo na eventualne izazove. On ističe da NATO ima kompleksan način odlučivanja, a stvari su se u geopolitičkom smislu radikalno ubrzale – aneksija Krima okončana je za 16 sati pa je ekstremna mobilnost vojske u slučaju potrebe ocijenjena nužnom.

– Prema novom američkom viđenju geostrateških kretanja, protivnik broj jedan je Kina, broj dva Rusija, te Sjeverna Koreja i Iran, a tek iza njih su razne terorističke skupine. Akcent je stavljen na tri strategijska modela – kako uspostaviti novi koncept odvraćanja, kako se efikasno natjecati u vojno-tehnološkom smislu i kako pobijediti u eventualnom ratu.

Nova arhitektura američke vojne moći počiva na mogućnosti da se na duže staze prati strateško nadmetanje sa suparnicima, da se održava balans vojne moći i da se uspostavi ekstremna agilnost u disperziji i koncentraciji dovoljne sile tamo gdje je to potrebno. On kaže da vojna sila mora biti adekvatno obučena i opremljena da se može dinamično dislocirati bilo gdje na planeti i logistički pripremiti za sve uvjete.

– U tom kontekstu je važna brigada SFAB. Ta formacija priprema zemlju članicu NATO-a, ili zemlju partnera u našem slučaju, za prihvat adekvatnih američkih snaga u skladu s prijetnjom. BiH i Kosovo imaju ulogu u ostvarivanju američkih interesa u ovom dijelu Europe, a to je i poruka vježbe „Brzi odgovor“ – kaže Ahatović. Vojnopolitički analitičar, prof. dr. Berko Zečević kaže kako su pripadnici SFAB-a tokom vježbe pratili stupanj obučenosti američkih vojnika i suradnju s OSBiH, kao i prednosti i mane bh. vojske. Zečević naglašava da njihovo prisustvo nema veze s ruskim utjecajem niti s pristupom BiH NATO-u kojem treba prethoditi unutrašnji sporazum i modernizacija vojske.

– Dok se ne ostvari suradnja poput one iz programa „Opremi i obuči“, kada su Amerikanci izravno financirali stvaranje mobilnih i multifunkcionalnih brigada Vojske FBiH, o daljnjim procesima ne možemo govoriti. Za razliku od onog što se sada nalazi u OSBiH, te brigade su često izvodile vježbe, borbena djelovanja. Sada mi imamo dilemu hoće li se stanovništvo uznemiriti što će Oružane snage gađati iz artiljerije i minobacača ili će helikopteri nadlijetati. Takva logika ne postoji nigdje u svijetu – kaže Zečević. Osim obuke, Oružanim snagama BiH nedostaju mobilne jedinice, sistemi za prijevoz trupa, oklopni transporteri, radarski sistemi i protuzračna sredstva, jer BiH nema branjeno nebo i bez modernizacije vojske nema ni pristupa NATO-u.

– Onog trenutka kada oni odluče da OSBiH treba jači pristup, doći će predstavnik američkog ministarstva obrane, sklopit će se sporazum i ljudi će doći ovdje raditi. Za to treba novac planiran u proračunu BiH, a vidite i čvrst stav predstavnika RS-a da oni neće podržati nikakvu rekonstrukciju ili modernizaciju OSBiH. Dobili smo pomoć od Turske, a modernizaciju OSBiH možemo očekivati onog trenutka kad Amerika odluči da nam je pokloni – dodaje profesor Zečević. Za potporu saveznicima i partnerima u svijetu Oružane snage SAD formirale su šest brigada SFAB-a, od kojih je četvrta zadužena za Europu.

– Na osnovu iskustva u Afganistanu i Iraku, gdje su vidjeli kako veliki broj trupa i novca gube držeći trupe da rade posao koji bi trebale raditi domaće sigurnosne i vojne službe, SAD su stvorile nove sigurnosne snage. Brigade SFAB-a, s po 800 ljudi, formirane su 2018. godine, sastavljene su od vrhunskih stručnjaka koji imaju dugogodišnji staž i ratna iskustva – kaže Zečević.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!