Dana 6. lipnja 1992. godine osnovana je Postrojba za posebne namjene HVO ”Ludvig Pavlović” iz Čapljine, nazvana po hrvatskom vitezu, emigrantu i pripadniku Bugojanske skupine iz 1972., Ludvigu Pavloviću. Postrojba je nastala od dragovoljaca iz 1. dragovoljačke pukovnije ”Kralj Tomislav”, koju je u siječnju 1992. godine u Opuzenu ustrojio hrvatski emigrant, hrvatski vojnik iz II. svjetskog rata i prvi zapovjednik Južnog bojišta Mate Šarlija – Daidža (pravo ime Nijaz Batlak), a koji su prošli borbe sa srpsko-crnogorskim četničkim i JNA agresorima na Južnom bojištu (Konavlima, Osojniku, Čepikućama, dubrovačkom primorju). Postrojba je sudjelovala u borbama tijekom operacije Lipanjske zore, bošnjačko-hrvatskog sukoba, operacije Cincar, operacije Zima ’94, operacija Ljeto ’95, operacije Maestral.

Poslije rata Postrojba za posebne namjene ”Ludvig Pavlović” nalazila se u sklopu 2. gardijske brigade HVO, a preustrojem vojske u BiH, 2005. godine, Vojska Federacije Bosne i Hercegovine (u kojoj je HVO činio hrvatski dio) je zajedno s tzv. Vojskom Republike Srpske preustrojena u Oružane snage BiH.

Sjedište PPN ”Ludvig Pavlović” bilo je u Čapljini u vojarni koju su, prvu u ratu u BiH, oslobodili u Lipanjskim zorama, a koja je dobila ime ”Božan Šimović”, po zapovjedniku postrojbe koji je poginuo 8. studenog 1992. u borbi protiv srpsko-crnogorskog agresora, predvodeći svoje vojnike na Hodovskoj visoravni tijekom operacije Bura, naletjevši na minu, tijekom bitke koja se vodila za najjače četničko uporište u Hercegovini Šćepan Križ tzv. Kotu 690.

Nakon njegove pogibije zapovjednikom PPN ”Ludvig Pavlović” postao je Dragan Ćurčić. Također je u ratu poginuo i zapovjednik Ante Primorac.

Video zapis pogledajte na Facebook stranici Postrojbe: https://www.facebook.com/ppnludvigpavlovic/

Izvor: hrvatska povijest od A do Ž

error: Content is protected !!