Želja mnogih svršenih srednjoškolaca u BiH jest studirati u inozemstvu. Ako nemaju stipendiju i roditelje koji im financijski mogu ispuniti tu želju, vrlo je teško mogu ostvariti. Čest izbor bh. studenata do sada je bila Slovenija, posebno zato što je sredinom 2018. godine Slovenija produljila bilateralni sporazum s BiH o besplatnom studiranju državljana BiH u Sloveniji. Međutim, izmjenama Zakona o strancima u Sloveniji izravno su pogođeni i studenti iz BiH. O svemu je obaviješteno i Veleposlanstvo BiH u Ljubljani, piše Večernji list BiH.  

Izmjene zakona

Prema izmjeni Zakona o strancima, ukida se ranija odredba prema kojoj bi stranac mogao pružiti dovoljna sredstva za život samo pismenom izjavom roditelja/skrbnika koji su ga dužni uzdržavati prema zakonu države čiji je državljanin. Sada studenti iz BiH u Sloveniji moraju dokazati da imaju dovoljno sredstava za život za vrijeme planiranog boravka, bez opterećenja sustava socijalne sigurnosti države članice i dovoljnih sredstava za troškove povratka.

Bh. studenti koji odluče studirati u Sloveniji od ove godine moraju na bankovnom računu imati iznos od 5000 eura kako bi dobili privremenu dozvolu boravka u ovoj zemlji, što bi za njih moglo predstavljati veliki problem. Iznos sredstava koji student mora imati na računu ako želi dobiti boravišnu dozvolu iznosi najmanje 402,18 eura mjesečno, a to za 12 mjeseci iznosi 4826,16 eura, za godinu dana unaprijed.

Brankica Vujić, studentica prve godine magistarskog studija na Ekonomskom fakultetu u Sloveniji, za Nezavisne je rekla kako je prilikom upisivanja ovog studija u Ljubljani prošle godine morala priložiti da na računu ima 5000 eura, ali da taj novac nije morala zadržati na računu tijekom cijele godine. Kako je navela, rijetko tko od naših studenata ima priložiti 5000 eura, zbog čega se snalaze kako znaju i umiju, a najčešće se moraju zaduživati. Istaknula je kako je njezin otac zbog toga morao dizati pozajmicu, ali da mu je nakon dobivanja dozvole novac vratila.

– Koliko sam shvatila, sada studenti tijekom cijele godine moraju na računu imati 5000 eura – rekla je ova bh. studentica s adresom u Ljubljani. Dodala je kako, s druge strane, Slovenija studentima iz BiH omogućuje potpuno besplatno studiranje, a godina dana studija u ovoj zemlji košta oko 3000 eura. Studiranje u Austriji Mladi iz BiH studiraju u mnogim zemljama svijeta, ali rijetko gdje je to besplatno. Ta mogućnost u Austriji je postojala ranije, međutim, ugovor je istekao i nije ponovno obnovljen.

Studenti iz BiH čine treću najveću studentsku grupaciju u Austriji. Nakon Nijemaca, kojih je 28.000, i Talijana, kojih je više od 9000 na austrijskim sveučilištima, u zimskom semestru 2019./2020. akademske godine u Austriji je studiralo 2865 studenata iz BiH. Na četvrtom mjestu nalaze se državljani Hrvatske s 2658 studenata. Školarina po semestru na austrijskim fakultetima iznosi 750 eura, dok studentski dom košta između 350 i 450 eura mjesečno. Osim toga, studenti plaćaju doprinos za studentsku uniju u iznosu od 19,20 eura. Studenti iz Europske unije ne plaćaju školarinu, već samo članstvo u studentskoj uniji.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!