Loša prodaja cigareta koja je zabilježena u 2020. godini nastavljena je i u ovoj godini. U prvom tromjesečju 2021. godine došlo je do velikog pada naplaćenih trošarina na duhanske prerađevine u Bosni i Hercegovini za gotovo četvrtinu, a čemu je kumovalo više razloga.

Na katastrofalno lošu prodaju cigareta uticala je, među ostalim, odluka malobrojnih velikih duhanskih kompanija o povećanju maloprodajnih cijena najjeftinijih kategorija cigareta u 2020. i 2021. godini. Duhanske kompanije su povećale cijene cigareta početkom 2021. u prosjeku za 1,6%, piše Indikator.ba.  

Kako navodi UNO BiH u svojoj analizi, osim cijena, na ogroman pad potrošnje cigareta kod nerezidenata (dijaspora, turisti, osobe u tranzitu, osobe u pograničnom pojasu) djelovale su restrikcije u kretanju građana između zemalja, koje su uvedene u vrijeme pandemije COVID-19. Ostali faktori pada potrošnje duhanskih prerađevina u vezi s pandemijom su rastući broj oboljelih sa respiratornim oboljenjima, odliv stanovništva iz BiH i nemogućnost njihove posjete BiH.

Dodatno, na prodaju cigareta nerezidentima u BiH u prvom tromjesečju 2021. negativno su utjecale odluke Hrvatske i EU o ograničenju unosa cigareta iz trećih zemalja.

– Pobrojani faktori, uz visoku statističku osnovicu iz prvog tromjesečja 2020, su kumulativno doveli do velikog pada naplaćenih trošarina na duhanske prerađevine u prvom tromjesečju 2021. od -24,2%, što predstavlja pogoršanje u odnosu na četvrto tromjesečje 2020., navode iz UNO BiH.

Ekstremno visoka statistička osnovica, kako pojašnjavaju, zabilježena je u prvom tromjesečju 2020. godine budući da pojavom koronavirusa duhanske tvrtke nisu revidirale poslovne planove, što je rezultiralo povećanjem količina trošarinskih markica i, posljedično, većim uplatama trošarina u ožujku 2020. godine.

Izvor:indikator.ba

error: Content is protected !!