Predsjednik PDP-a Branislav Borenović oštro je reagirao na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će podržati ideju da se Dan Republike Srpske, umjesto 9. siječnja, obilježava 15. veljače, kada Srbija slavi Dan državnosti.

– Na jedinom održanom, od desetina obećanih referenduma, 99,79 posto građana je jasno reklo da je Dan Republike Srpske 9. siječanj. Nije prošlo ni pet godina, Milorad Dodik planira taj praznik ukinuti, poništiti odluku naroda i Dan Republike “premjestiti” na drugi datum, što je čin najgoreg izdajnika svog naroda i najvećeg podanika interesa drugih – rekao je Borenović.

Dodao je da se povjesne činjenice ne mogu mijenjati kako kome padne na pamet.

– Tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je baš 9. siječnja 1992. godine, prije početka rata u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. To je nepromjenjiva povijesna činjenica i nije na Dodiku ili bilo kome da danas brutalno i sramno mijenja povjest. Točno je da je 15. veljače važan datum koji poštuje svaki Srbin, jer tada obilježavamo i početak Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava, ali taj datum nema nikakve veze s nastankom Republike Srpske – naveo je Borenović.

Poručio je da je jadno što skoro trideset godina kasnije, kako je rekao, ratni dezerter i švercer pokušava osporiti dan nastajanja RS, izda narod, unizi tadašnje političko vodstvo koje je u burnim vremenima imalo smjelosti da proglasi Republiku Srpsku.

/HMS/

error: Content is protected !!