Dodikova izjava u kojoj podržava ideju da se Dan Republike Srpske, umjesto 9. siječnja slavi 15. veljače, kada i Dan državnosti Srbije, vrlo je politički nepromišljena i opasna, izjavio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

„Sama ideja da se Dan Republike ne slavi 9. siječnja, kada je 1992. Republika Srpska službeno nastala i proglašena Republikom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, graniči se s ludošću jer udara u same temelje Republike Srpske, koja je kao takva potvrđena i Daytonskim mirovnim sporazumom“, kazao je Šarović.

On ističe da ova Dodikova izjava “izravno vodi ka brisanju povjesnih činjenica iz duše naroda i negira tekovine Otadžbinskog rata koje su postale sastavni dio nacionalnih vrijednosti i tradicije2, prenosi N1.

„Ovakvom izjavom Dodik je pokazao da mu nije istinski stalo do Republike Srpske i da ima neke skrivene namjere. Jedna od njih bi mogla biti ukidanje 9. siječnja kao praznika Republike Srpske, što odavno traže Dodikovi koalicijski partneri iz SDA. Očito je da Dodik ovakvim izjavama ispipava puls naroda i pokušava naći rješenje kako bi zadovoljio one koji insistiraju na ukidanju“ – naglasio je Šarović i dodao:

„Milorade, ne diraj u dan kad odajemo počast svim našim vojnicima poginulim da bi se Republika Srpska i 9. siječanj obranili!“ – zaključio je Šarović.

/HMS/

error: Content is protected !!